Партньор на Проватон
 Болката – какво иска да ни каже тялото с нея

Болката – какво иска да ни каже тялото с нея

Сподели в

“Това, което не те убива, те прави по-силен”, твърди немският философ Фридрих Ницше. Тук обаче не сме съвсем съгласни. Нашата версия е: Това, което не те убива, те наранява. А никой не обича болката. Специалистите твърдят, че болката може да е както следствие, така и симптом. Какво трябва да направим? Много просто, да “слушаме” тялото си. Именно така можем да се научим да се поддържаме във форма и да се чувстваме добре в иначе напрегнатото си ежедневие.

Схващания и контузии

Истината е, че можем да се нараним и при най-обикновени дейности в ежедневието. Например, докато се навеждаме да си вържем връзките на обувките или пък докато се протягаме да вземем нещо от по-висок рафт в офиса. Рязкото схващане на крак или ръка не е “запазено” само за спортистите, а болката е много повече от обикновена аларма за евентуално предстояща контузия. Можем да избегнем тези опасности лесно – дори 10 минути разтягане или йога сутрин са достатъчни, за да подготвят тялото за някои дребни рискове.

Претрениране

Рискът от това да сме във форма винаги съществува. “Умората е полезна, но преумората е много вредна”, твърдят професионални треньори. Ето защо след прекомерно натоварване на тялото мускулната треска винаги дебне зад ъгъла. Какво можем да направим? Да се доверим на треньор в залата или просто наистина много внимателно да следим натоварването при всяка тренировка. Което не означава да мързелуваме, нали така?

Това офисно ежедневие…

Специалистите са категорични: на максимум 45 минути трябва да се изправим, да се протегнем, да се разходим, независимо с какво количество работа сме затрупани. Седенето в една и съща (дори и привидно много удобна) позиция може неусетно с времето да доведе до изкривяване на гръбначния стълб, травми в кръста, врата и коленете. Болката тук се появява наистина в последния момент – когато вече травмата е налице. Нека не допускаме това.

Защитен механизъм

Несъмнено болката е тъкмо това – сложен импулс, който се изпраща към мозъка и чиято цел е именно да ни предпази от по-сериозни наранявания, както и, разбира се, да ни алармира. Ако направим 100 коремни преси, болката ни казва: “Стига толкова!”. Ако паднем и се ударим, болката ни учи: “Време е за почивка!”.

Контрол

За жалост невинаги можем да се спасим от коварния капан на болката. Да, понякога тя идва като един добър урок с предупредителен знак “Не прави това повече!”, но все пак трябва да се научим как да се справяме с неприятното усещане.
woman.bg

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *