Партньор на Проватон
 Утре 900 ученици и учители се завръщат в Музикалното училище във Варна

Утре 900 ученици и учители се завръщат в Музикалното училище във Варна

Сподели в

Обясниха защо се е забавил ремонтът

Ремонтът на сградата на НУИ „Добри Христов“ във Варна е приключил официално вчера. Вече има подписан Акт 16 за експлоатация на зданието. От утре около 900 ученици и учители трябва да се завърнат в класните стаи. Това стана ясно на пресконференция по повод края на проекта с участието на представители на Министерството на културата като възложител и на изпълнителите на същинските дейности, предаде репортер на Moreto.net.

Извършените строително-монтажни работи (СМР) и новото оборудване на училището са за над 3.6 млн. лева. Същинските дейности стартираха със забавяне на 20 февруари 2018 година като причината за това бе трудността при намиране на фирма, която да се ангажира с авторския надзор. Това обясни Арх. Иван Мечкунов, който е ръководител на проекта и главен експерт в Министерството на културата.

Проектът за ремонта е изработен преди 4 години от фирма „Технопол“. Те обаче не пожелали да се ангажират с надзора. Причините за това не са ясни на изпълнителя на ремонтните дейности, който е „Пътсрой“. От Министерството на културата обясниха, че през септември се наложило поетапно спиране на строителните дейности. Това не било известно и на тях. Цялото забавяне ставало от седмица за седмица. Твърдят, че не са знаели предварително колко точно ще отнеме отлагането на края на СМР.

Първоначално са изпълнени ремонтните работи в крилото, в което преди се помещаваше Колежът по туризъм. То обаче представлява едва ¼ от цялата сграда. След това се преминава към работа в останалата част от зданието. Там обаче течал учебен процес. Реално пълен достъп до сградата има едва през юли месец, когато е приключила учебната година, посочи още арх. Мечкунов.

Според хората, работили по реализирането на проекта, всички СМР са изпълнени по график. Имало обаче дейности, които не са по договор като външна ВиК и газификация, които са довели до забавяне. Наложили се корекции по проекта, с което се появили и непредвидени работи. Трябвало да се изгради 16-метров комин за 3 дни.

Въпреки допълнителни дейности има някои неща, които така и не са обновени, защото не са били заложени в проекта. Според ръководителя на екипа на изпълнителя Валентин Панайотов е добре на следващ етап да бъде намерен вариант тези работи да бъдат свършени. По думите му е направено само частично обновяване на двора. Освен това оградата също се нуждаела от ремонт, но дейности по нея не били предвидени в проекта.Не бил включен и ремонтът на няколко тавана в сградата.

Останалата част от зданието е напълно обновена. Училището е санирано и са покрити всички стандарти за енергийна ефективност. Освен това отоплението вече ще бъде на газ, а не на нафта. Изграден е външен асансьор. Извършени са консервационно-реставрационни работи предвид, че сградата е архитектурен паметник.

„Като изпълнител гарантираме за дейностите, които сме извършили“, посочи Панайотов.

„Очакванията ни бяха учебната година да закъснее със седмица или две. Този срок е напълно допустим. Никой не е очаквал, че закъснението ще бъде толкова голямо. Просто така се получи. Не смятам, че е редно да се случва, но стана. Сигурен съм, че учебната година ще завърши в нужните срокове. Занапред учениците ще учат в съвсем нови условия. Сградата е обновена, а направената инвестиция е огромна. Ремонтът има значение за общата еволюция на училището. Получихме безвъзмездно 9 нови пиана и 4 рояла. Има осигурена звукозаписна система и видеонаблюдение.“, посочи директорът на школото Христо Дипчиков. По думите му родителите са проявили разбиране. Няколкото постъпили оплаквания били със сходен текст, който явно е подготвен от един човек.

Дипчиков увери, че вече е факт преструктурирането на учебния материал. Най-вероятно ще бъде за сметка на часовете, в които трябва да се затвърдят знанията и които са за упражнения. Забавянето на учебната година няма да засегне ваканциите.

варна утре

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *