Партньор на Проватон
 Откриват неделно училище в “Света Петка” във Варна

Откриват неделно училище в “Света Петка” във Варна

Сподели в

Неделно училище предстои да бъде открито и в църквата „Св. Петка“ във Варна, стана ясно днес по време на храмовия празник на църквата. 

 

Новината съобщи в интервю за Радио „Фокус“ – Варна председателят на Църковното настоятелство при храма свещеноиконом Цветан Флоров. По думите му училището ще отвори врати веднага след приключването на ремонта. Очаква се цялостната реконструкция на фасадата да е готова до края на ноември.

 

„Ремонтът, който започна през юли тази година, е първият от съграждането на зданието през 1906 година досега”, обясни Цветан Флоров.

 

Той припомни, че строежът на църквата е започнал през 1901 година, като е завършен за изключително кратък срок. През 1906 година е извършено и първото богослужение, а е осветен през 1928 година. Храмът е зографисан на много по-късен етап – едва през 1973 година.

 

Ремонтът, който тече в момента се осъществява с благоволението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и с помощта на дарители, обясни още отец Цветан Флоров. Той добави, че сградата е паметник на културата и преди началото на ремонта е извървяна дълга процедура по съгласуване както на местно ниво, така и с Националния институт по паметниците на културата.

novavarna.net

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *