Партньор на Проватон
 Изграждат 25 интелигентни пешеходни пътеки на ключови кръстовища във Варна

Изграждат 25 интелигентни пешеходни пътеки на ключови кръстовища във Варна

Сподели в

Допълнителни мерки за подобряване на пътната безопасност във Варна бяха обсъдени на работна среща между Христо Иванов, зам.-кмет на общината, експерти от дирекция “Инженерна инфраструктура и благоустрояване”, кметовете на районните администрации, представители на “Пътна полиция“, на общинското предприятие ТАСРУД и велоклуб “Спартак“. Списъкът с всички предложения – над 80 на брой, преди това бяха изпратени за разглеждане и становища до КАТ, ТАСРУД и районните кметове. Участниците в срещата се обединиха, че приоритет трябва да бъде подобряване на пътната безопасност на пешеходци, велосипедисти, както и засилване на мерките за сигурност около детските и учебни заведения.

“Целта е пълна безопасност за децата, дори това да доведе до неудобство за шофьорите“, коментира Евгений Балев от велоклуб “Спартак“. Всички заложени мерки, около които постигнахме консенсус, ще бъдат приоритет при работата на администрацията през 2019 година, каза зам.-кметът Христо Иванов.

По време на срещата стана ясно, че Общината работи по проект, който предвижда изграждане на 25 интелигентни пешеходни пътеки, които чрез светлинна сигнализация ще показват посоката на движение на пешеходците. Те ще бъдат на ключови кръстовища във Варна – на бул. “Съборни“ – при ул. “Драгоман“ и при бул. “Сливница“; на бул. “Приморски“ – при пресичането с ул. “Граф Игнатиев“; на бул. “Република“ – в близост до СУ “Гео Милев“, при ул. “Георги Бенковски“, при ул. “Христо Попович“ и при ул. Атанас Георгиев“; на бул. “Първи май“  – при улиците “Моряшка“, “Георги Стаматов“, при сп. Орел“; на бул. “Народни будители“-  при кръстовището с ул. “Св. Св. Кирил и Методий“ и други. Пешеходната пътека на бул. “Приморски” към ул. “Македония” ще бъде повдигната.

Поставяне на светещ пътен знак и допълнително осветление ще бъдат поставени на пешеходните пътеки на бул. “Мария Луиза“ – при ул. “Фр. Шопен“ и  ул. “Драгоман“; на бул. “Осми Приморски полк“ и ул. “Братя Миладинови“. Поставена ще бъде ограда на липсващите места по протежение на бул. “Цар Освободител“- между Летния театър и ул. “Отец Паисий“, както и затваряне на разделителната ивица на бул. “Цар Освободител“ – в участъка от ул. “Христо Смирненски” до ул. “Вяра”. По предложение на зам.-кмета Христо Иванов ще бъде направена нова среща за Морската градина, с представители на велоклубове, за да бъдат чути мнения за отделяне с ограничители на велоалеите от пешеходните алеи в парка.

варна24

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *