Партньор на Проватон
 Варненци ще могат да даряват старите си дрехи в специални контейнери

Варненци ще могат да даряват старите си дрехи в специални контейнери

Сподели в

Годните за употреба дрехи се складират за т. нар. „кризисен резерв“ за подпомагане на пострадали хора при бедствия, кризи и аварии

Българският червен кръст е събрал над 1450 т. стари дрехи само за 2 г. и половина, след като бяха поставени контейнери в Пловдив и столицата. Това съобщиха от БЧК за Медийна група „Черно море“.

Контейнерите за текстил са част от сериозна национална кампания за максимално ефективно оползотворяване и събиране на текстилни продукти и дрехи. От края на месеца Варна също се присъединява към нея. В следващата седмица от местната структура на БЧК ще обявят местата, на които ще има разположени такива контейнери.

Първите бяха поставени Пловдив още на 1 март 2016 г. Впоследствие и в София. Последва Перник, сега дойде ред и на Варна. Събраните дрехи периодично се събират и извозват до фабрика за сортиране. Там при нужда се преработват или подготвят за повторното им оползотворяване.

Изискването е дрехите, чантите, домашният текстил, и др. аксесоари да бъдат в годно за употреба състояние. Както и опаковани в торбички. Годните за употреба дрехи се складират за т. нар. „кризисен резерв“ за подпомагане от БЧК на пострадали хора при бедствия, кризи и аварии. Те ще се раздават само в случай на необходимост.

Друга част се изнасят – основно за държави от Третия свят в Централна Америка, Африка и Близкия изток.

Негодните за употреба изделия се утилизират у нас или в други страни. Тапицериите за леки коли от рециклиран текстил стават все по-популярни.

VARNAUTRE.bg

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *