Партньор на Проватон
 Среднистите във Варна с по-голям шанс на пазара на труда от висшистите

Среднистите във Варна с по-голям шанс на пазара на труда от висшистите

Сподели в

Към началото на октомври в бюрата по труда в страната има заявени общо 14250 свободни работни места, съобщава на сайта си Агенцията по заетостта към Министерството на труда и социалната политика. От тях 228 са незаетите във Варна.

Най-голям шанс на пазара на труда в морската столица имат да се реализират тези, които са се насочили към сферата на търговията, защото там има обявени цели 40 позиции за продавач-консултанти и 18 за касиери.

Изискванията са скромни – достатъчно е да имате средно образование и да ви се работи. Не е необходимо да владеете език или да притежавате други умения, а само за едно от всичките 58 работни места в тази област се изисква компютърна грамотност.

Чуждият език е задължителен, ако искате да работите като информатор в приемна. Има общо 30 свободни места, като за тях също могат да кандидатстват среднисти, стига да имат елементарни компютърни познания – „работа с интернет“.

Продължава тенденцията да не достигат кадри в сферата на здравеопазването, където висшето е задължително. Особено търсени са медицинските сестри и акушерките.

Интересен парадокс с изискването за образователен ценз се наблюдава и при кадрите в туризма. Търсят два пъти повече помощник-готвачи, отколкото готвачи, като за помощниците образованието, поне основно, е задължително, докато за майсторите е изрично упоменато, че може и „без образование“. Далеч по-висококвалифицирани трябва да бъдете, ако искате да станете сервитьори, защото там освен задължителната квалификация и диплом от специализирано училище, ще ви е необходимо и добро владеене на английски език.

Moreto.net

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *