Партньор на Проватон
 Високотехнологично и „зелено“ мислене демонстрираха участниците в 11-я Startup Weekend в ТУ – Варна

Високотехнологично и „зелено“ мислене демонстрираха участниците в 11-я Startup Weekend в ТУ – Варна

Сподели в

Технически университет – Варна беше домакин на 11-то издание на форума за предприемачи и иноватори Startup Weekend Varna. Събитието под мотото “No talk, All Action!” беше и част от програмата за честване на 30 години от дипломирането на първия випуск „Изчислителна техника“ в ТУ – Варна.

Повече от 50 участници – програмисти, дизайнери, маркетинг специалисти, икономисти или просто стартъп енсусиасти, прекараха близо 3 дни в студентската читалня на Университетската библиотека. Заедно с тях бяха изявени ментори и организаторите от NSpot, Beehive и Студентския съвет при ТУ – Варна. С типичния италиански темперамент и енергия, водещият на събитието – Симоне Демелас, съосновател и изпълнителен директор на ARMNet, създаде непринудена атмосфера, предразположи аудиторията от самото начало и поддържаше темпото и активността високи и през трите дни.

В неделния следобед финалистите представиха резултата от своята работа пред жури в състав: Дилян Попов и Николай Петканов от Българския център за предприемачество (BEC), Соня Николова от iCard – компанията, която стана основен спонсор на събитието, и Пламен Попов – социален предприемач, познат най-вече с кампанията си „Аз събуждам България” и автор на книгата „Предприемачът“.

Шест от предложените иновативни идеи събраха достатъчно подкрепа и съответно – екипи, които в рамките на 54 часа ги трансформираха в бизнес план и ги презентираха пред журито.  Един от екипите представи иновативно физическо устройство за зареждане на моблини телефони. Три от проектите бяха свързани с онлайн пространството и предоставянето на услуги от аутсорсинг и HR индустрията. Последните две разработки са свързани със „зелената“ идея и предлагат улеснения за свободното време. Ето как изглеждат накратко шестте проекта от Startup Weekend Varna:

Green Gym е фитнес, който ще бъде 100% независим. Всички фитнес-уреди ще произвеждат енергия. Компанията ще печели от месечен абонамент и от продажбата на екологични продукти. Също така, фитнесът ще предлага собствено мобилно приложение, където всички клиенти ще участват в система за класиране и ще следят своя прогрес.

Go Green Delivery ще предлага доставка на храна с велосипеди. Те твърдят, че така услугата ще бъде по-бърза и по-рентабилна. Храната ще се запазва по-топла и свежа, отколкото доставяната с автомобил. Крайният потребител ще заплаща твърда такса от 60 цента за доставка, а ресторантите – малък процент.

BE WIRELESS е устройство, което зарежда дистанционно смартфони като излъчва магнитни вълни. Към него има и ретранслатори – устройства, които удължават вълните, за да покрият по-голяма област. Това устройство също така замества старите рутери като доставя и wi-fi.Първоначалната цена е 99 долара.

SuperCV разработва уебсайт, чиято основна цел е да помага при кандидатстването за работа. Услугите, които предлага са: създаване на интересно CV, тестове за проверка на уменията (напр. на нивото на владеене на английски, немски език и др.) и генериране на проект на работна позиция в зависимост от качествата на кандидата.

JoCo е платформа, който помага на младите специалисти на терен да намерят сътрудници по съвместни проекти. Клиенти от различни компании имат свои бизнеси профили в платформата и могат да наемат потенциални служители или просто да следят развитието на различни идеи.

SKIP LINE e платформа, която набира и прави достъпни за клиентите услуги от почти всички видове бизнес. Предлагат се широк избор, подробен списък от специфични услуги и много по-бързо и по-добро обслужване на клиенти. Таргет група е малкият и среден бизнес като целта е да му помогнат да изгради у потребителите лоялност към марката и да увеличи печалбата си.

Именно платформата SKIP LINE стана фаворит на журито и проектът беше класиран на първо място. На второ място се класира проектът за устройството BE WIRELESS. Победителите получават директен достъп до програмата на Northeast pre-accelerator.

Екипите на двата отличени проекта получиха като подарък книгата „Предприемачът“ с автограф от автора, билети за най-голямата технологична конференция в Югоизточна Европа – Innowave Summit, която ще се проведе на 19 и 20 октомври т.г. в Двореца на културата и спорта във Варна, както и достъп до работилницата “Пътят на успеха” на 5-6 октомври във Варна. Двубоят между SKIP LINE и BE WIRELESS ще продължи още един месец и отборът, който успее да създаде прототип на своя продукт, ще спечели и премия от 1000 лв.

В последния ден на септември всички участници, организатори, жури и домакини се разделиха с по няколко идеи в повече и много нови приятели до следващия Startup Weekend Varna през 2019 година.

Домакини

Организаторите

Журито

Участници

Водещият

 

 

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *