Партньор на Проватон
 Варна трета в страната по недостъпна среда за хора с увреждания

Варна трета в страната по недостъпна среда за хора с увреждания

Сподели в

На първо място е столицата, следвана от Ловеч

След извършени проверки от Комисията за защита от дискриминацията (КЗД), стана ясно, че Варна е на трето място в страната по недостъпна среда за хората с увреждания, съобщиха от Комисията за Moreto.net.

В периода от април до септември (включително) са проверени общо 538 обекта в различни градове. От тях 60 са достъпни и предстои да бъдат сертифицирани. При останалите 478 е констатирано наличие на недостъпна среда, за които са образувани производства. На първо място е столицата със 66 недостъпни места, следвана от Ловеч с 30, Варна – 26, Бургас – 22 и др.

Проверките са направени в държавни и общински институции, банки и застрахователни дружества, телекоми и разнородни големи търговски обекти, като аптеки и пощенски станции. След като намалее броят на тези обекти, ще бъдат направени проверки и на обществени места като театри, кина, заведения и др.

От статистиката става пределно ясно, че съотношението между недостъпните и достъпните обекти е поне 8:1. В момента КЗД е образувала рекорден брой самосезирания, които са без прецедент. Недостъпността е навсякъде – не само в големите областни центрове и в по-малките населени места. Във връзка с това Комисията за защита от дискриминацията обявява код „Червено“ за недостъпна среда в цялата страна.

Данните са направени по време на националната кампания “Достъпна България”, организирана от Комисията за защита от дискриминацията. Целта на инициативата е местата в страната да станат достъпни за хората с увреждания.

VARNAUTRE.bg

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *