Партньор на Проватон
 Тези 7 хобита ще ви направят по-умни

Тези 7 хобита ще ви направят по-умни

Сподели в

Не е тайна, че доста от нещата, с които запълваме свободното си време днес, хем ни помагат да се отпуснем, хем ни правят по-умни. Просто трябва да погледнем на тях от малко по-различен ъгъл, пише Business Insider.

В следващите редове ще откриете най-често срещаните хобита, които могат да спомогнат за развитието на нашите мисловни умения.

Свирене на музикален инструмент

Слушането на музика е отлично развлечение. Знаехте ли обаче, че свиренето на инструмент помага на творчеството, аналитичните умения, езика, математическите способности, моторно-двигателния апарат и др? То заздравява онази част от мозъка, наречена corpus callosum, която помага в изпълнителните умения, на паметта, на способността да разрешаваме проблеми и на цялостните мозъчни функции, колкото и да е възрастен човекът.

 Четене

Гледането на филм е забавно, но не може да се сравнява с прочитането на хубава книга. Няма значение каква. Тогава въображението ви се активира и помага на историята да оживее пред очите ви. Четенето подобрява способността да решаваме задачи, да разрешаваме проблеми. Като съчетаваме различни парченца знание заедно, по-добре се ориентираме в ежедневния живот, можем да прозираме повтарящите се модели наоколо, да разбираме процесите, които се случват, и точно да интерпретираме и отговаряме на чувствата на другите.

Тренирайте редовно

Няма нужда да се подлагате на 2-месечни изтощителни тренировки във фитнеса, само за да влезете във форма за лятото. Ще постигнете много по-добри резултати, ако просто тренирате редовно през цялата година. По този начин в клетките ви ще се влива протеин (BDNF), който подобрява паметта, фокусирането, концентрацията и разбирането.

Седите прекалено много на едно място? Това ще има точно обратния ефект. Затова спортувайте!

Чужди езици

Забравете за логическите задачи. Изследванията сочат, че хората, които владеят два чужди езика, са по-добри в решаването на пъзели от онези, знаещи само един. Успешното усвояване на нов език ще позволи на мозъка ви да се справя по-добре с различни взискателни задачи.

Кумулативно умение за учене

Повтаряйте информацията, която вече сте научили. Няма значение дали ще го правите на глас или наум. Много интелигентни ученици в гимназията се провалят на финални изпити, защото в предишните седмици изглежда са разбрали много добре темите, но в деня на големия тест, забравят нещата.

Ако не повторим многократно знанията, които искаме да запаметим, просто ще ги забравим. Не случайно ученето на нов език ни прави по-умни. То изисква кумулативно учене. Т.е. трябва да повтраряме едно и също нещо отново и отново (например граматика и нови думи). Дори и гимназиалните години отдавна да са зад нас, пак можем да подобряваме своята интелигентност. Достатъчно е например да си записваме интересни мисли от книги, които сме прочели, и да ги повтаряме. Можем да си водим малък дневник с всичко, което ни изглежда полезно за научаване и интересно, с което можем да подобряваме представянето си и да впечатляваме другите

Тренировки на мозъка

Всички възможни игри – от логически пъзели до компютърни или настолни забавления – са полезни за моъзка. Те увеличават невропластичността, провокират голям набор от промени в невронните пътища и синапси, което в общи линии е способността на мозъка да се саморазпознаваме. Когато невронните клетки отговарят по нови начини, това увеличава пластичността на мозъка, което ни дава възможност да виждаме нещата от повече различни гледни точки и да разбираме първопричините и ефектите от поведението и емоциите. Пред нас възникват нови модели и когнитивните ни способности се подобряват. Имайки предвид това, невропластичността е свързана с подобрения на състояния като шума в ушите. Покачването й може да подобри определени състояния на мозъка. Хората с висока такава са по-малко податливи на тревожност и депресии, могат да учат по-бързо и да запаметяват повече.

Медитация

През 1992 г. Далай Лама кани ученият Ричард Дейвидсън да изследва неговите мозъчни вълни по време на медитация, за да разбере дали би могъл да създаде специфични мозъчни вълни по команда. Накрая се оказва, че когато Далай Лама и други монаси им се казва да медитират и да се фокусират върху състраданието, техните мозъчни вълни показват, че тези хора се намират в дълбоко съчувствено състояние на ума. Пълните резултати от изследването са публикувани в Proceedings of the National Academy of Sciences през 2004 г. и след това в „Уолстрийт джърнъл“, където се сдобиват с огромна популярност. Медитирането става интересно на амбициозните личности, защото експериментът подсказва, че можем да контролираме мозъчните си вълни и да чувстваме каквото искаме да чувстваме, когато искаме да го чувстваме. Това означава, че можем да се чувстваме по-властни и силни точно преди преговори, по-уверени докато искаме повишение и по-убедителни при продажби. Идеята е, че мозъкът може да се развива още повече и можем да го караме да го прави с цел. Различни активности стимулират различни области от мозъка и можем да работим за това да ставаме непобедими в силите си, както и да подобряваме слабите си места.

инфо: obekti.bg

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *