Партньор на Проватон
 Доброволци засадиха над 100 растения и 30 дървета във Варна

Доброволци засадиха над 100 растения и 30 дървета във Варна

Сподели в

7 градски градинки получиха нов облик, последната ще е факт на 3 октомври

Запустели парцели и неподдържани пространства във Варна се превърнаха в китни малки градинки само за 20 дни. В 7 от тях вече има засадени над 100 растения – храсти, цветя и билки и над 30 дървета. Новопосадените розови храсти, магнолии, Аукуба, ириси, Енотера, Кампанула, Салвия, Хемерокалис, Орлов нокът, Люляк, Плачеща върба, Туи, Златен кипарис, Слива, Вейгела, Японска вишна, Див рожков, Форзиции, Здравец и декоративната трева вече са предадени за грижи и управление на живеещите и на учениците от екоучилищата във Варна.

Проектът за превръщане на града в по-уютно и красиво място за живеене е „Засади в квартала“ на Сдружение Асоциация Биомрежа. Одобрената от община Варна програма за облагородяване на изоставени градски площи имаше за цел да провокира в младите хора на града отговорно и ангажирано отношение към средата, в която растат. Едновременно с дейностите по засаждането на растенията не само те, но и всички включили се в проекта, получиха ценни знания по земеделие.

Идеята на „Засади в квартала“ да създаде възможности за здравословно прекарване на свободното време на младите хора, да възпита у всички жители на Варна отговорно отношение към средата, в която живеят, част от която са и общите градски пространства.

Не коства усилия да хвърлиш фаса в коша, да събереш в торбичка изпражненията на домашния си любимец, да не чупиш направеното от съседа, да не хвърляш люспите от семките там, където играят децата, посочват от Асоциация „Биомрежа“. Те канят всички варненци да вземат активно участие в създаването на последната за този проект, но не и в бъдеще, нова градска градинка на 3 октомври от 10 часа в пространството между улиците „Цани Гинчев“ и „Любен Каравелов“.

Инструментите, растенията и упътването – от организаторите, доброто настроение и трудовият ентусиазъм – от варненци, канят от „Биомрежа“.

 

Варна Утре

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *