Партньор на Проватон
 Ученик от Варна е най-добрият млад готвач за 2018 година (СНИМКИ)

Ученик от Варна е най-добрият млад готвач за 2018 година (СНИМКИ)

Сподели в

Най-добрите готвачи и сладкари щурмуваха престижния конкурс на БХРА в курорта Св. св. Константин и Елена в последните дни на септември.

След 10-годишно прекъсване Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация – най-голямата браншова организация в туризма, с над 30 структури в страната, поднови конкурса „Най-добър готвач на годината на БХРА“. Той се проведе в Гранд хотел „Варна“ в морския ни курорт в рамките на форум „Туризъм и кулинария”. Темата му бе „Иновативна балканска кухня – новаторство и стил“.

Конкурсът събра 38-ма готвачи от цялата страна в 4 категории: най-добър готвач на БХРА за 2018 г., най-добър сладкар на БХРА за 2018 г., най-добър млад готвач на БХРА за 2018 г., най-добър млад сладкар на БХРА за 2018 г.

Събитието се организира с подкрепата на Община Варна, Министерството на туризма и престижни фирми, чиято дейност е свързана с бранша. Участниците бяха оценявани от 22-членно жури от известни шеф готвачи от цялата страна. Председатели на журито за готвачите бяха шеф Тони Иванов и шеф Ивайло Димитров, а за сладкарите – шеф Ради Стамболов. Конкурсът се осъществи с подкрепата на шеф готвачи Ивайло Иванов, Живко Димитров и Емилиян Василев. Регламентът бе изготвен от организаторите – БХРА.

Претендентите за престижните кулинарни титли се състезаваха в рамките на два дни в специално обособени работни места пред очите на журито и публиката, а състезанието се излъчваше онлайн. Победителите бяха обявени в Световния ден на туризма 27 септември на тържествена церемония, открита от кмета на Община Варна г-н Иван Портних. В категорията „Най-добър готвач“ първо място спечели Николай Лапунов – главен готвач в ресторант „Ноте Де Вино“, град Пловдив. В категорията “Най-добър сладкар“ – Йордан Петров от хотел „Интернационал”, к.к. Златни пясъц“. В категорията „Най-добър млад готвач“ – Красимир Баналиев от ПГТ “Проф. д-р Асен Златаров”, град Варна. В категорията „Най-добър млад сладкар“ – Неше Неждет от ПГ по туризъм „Пейо Яворов”, град Добрич.

Призьорите в четирите категории получиха плакети, грамоти, атрактивни предметни награди и уикенди за двама в престижни хотели и курорти. Преподавателите на всички наградени в категориите „Най-добър млад готвач на БХРА за 2018 г.” и „Най-добър млад сладкар на БХРА за 2018” бяха наградени с уикенд за двама в различни хотели. От името на организаторите на изявени шеф готвачи бяха връчени грамоти за принос в развитието на кулинарното изкуство в България. Грамоти за добро партньорство с БХРА получиха фирми и съпричастни към бранша организации. Сертификати от БХРА бяха връчени и на всички участници в конкурса.

Водещ на програмата бе актьорът и телевизионен любимец Ути Бъчваров. Паралелно с конкурса се състояха различни презентации на оборудване на ресторанти, винено експо с безплатни дегустации на изби и вносни вина. В рамките на събитието беше експонирана изложба с ретроспективни фотоси от предишни издания на конкурса.

NOVAVARNA

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *