Партньор на Проватон
 ПЛЕНЕР СЪБИРА ИДЕИ ЗА ПРЕОБРАЗУВАНЕ НА ПРИСТАНИЩЕ „ВАРНА – ИЗТОК“

ПЛЕНЕР СЪБИРА ИДЕИ ЗА ПРЕОБРАЗУВАНЕ НА ПРИСТАНИЩЕ „ВАРНА – ИЗТОК“

Сподели в

Международен Архитектурен Пленер – ВАРНА 2018 се провежда от 1 до 6 октомври с тема „Адаптация на Пристанище „Варна – Изток“ за нови обществени пространства“. Целта е да представи на общественото внимание разнообразие от иновативни проекти за преобразуване на тази част от порта в привлекателно обществено пространство. Съгласно Общия устройствен план на Варна, пристанищната зона следва да се освободи от товарно-разтоварни дейности и територията му да се предостави за обществени, търговски, културни, спортни, развлекателни и други рекреативни функции. По този начин, разположено само на 1 км. от центъра на града, Пристанище „Варна – Изток“ естествено попада в зоната на новия делови център с многофункционално предназначение.

Интерес представлява идеята за превръщане на сградите на Ж.П. гарата, Транспортната болница и Митницата, сега със статут паметници на културата, в музеи. Заедно с намиращите се наблизо Малки Римски терми и красивите сгради по улиците „Преслав“, „Сан Стефано“ и бул.“Приморски“ биха могли да се обособят в цялостно културно-историческо средище, което да представя богатото архитектурното наследство на Варна. Съчетаването на културни, търговско-развлекателни и административни функции безспорно ще обогати новата централна градска част и ще „отвори“ Варна към морето.

В пленера, който е под патронажа на главния архитект на община Варна Виктор Бузев, са заявили участие общо 30 млади архитекти от България, Румъния, Турция, Македония и Украйна. Спонсори на събитието, което ще се провежда в сградата на Морско казино“, фирми от туристическия и строителния бранш.

Вариантите решения трябва да предложат поетапно развитие на зоната. Младите архитекти ще защитят пред жури визиите си с мултимедийна презентация, а след края на пленера проектите ще бъдат достъпни в Интернет.

Съорганизатори са Съюзът на архитектите в България – Дружество Варна и Регионалната колегия на Камара на архитектите в България

 

будна варна

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *