Партньор на Проватон
 3 ПРАВИЛА ЗА СИЛА И ПО-ДОБРА ФОРМА В БОЙНИТЕ СПОРТОВЕ

3 ПРАВИЛА ЗА СИЛА И ПО-ДОБРА ФОРМА В БОЙНИТЕ СПОРТОВЕ

Сподели в

Нека си признаем, бойните спортове са си някаква лuдница.

Решавайки да се отдадем на някакъв боен спорт, ние сами подлагаме телата си на изключително висок риск. Тренираме неуморно, за да можем да подложим на изпитание всичко, което сме научили в опасен сблъсък с други опоненти.

Този риск за здравето, разбира се, не е нещо лошо, тъй като точно той спомага за всестранното развитие на човек.

Именно динамиката и рискът правят бойните спортове толкова специални – те наистина преобръщат човешкото мислене и могат да помогнат на всеки да преоткрие себе си. Точно тези два елемента развиват у хората завидни психологически и физически черти.

Дисциплина и физическа издръжливост – на това могат да ви научат бойните спортове. Дори и тези два благодетеля обаче могат да изиграят лоша шега на по-отдадените спортисти – случва се понякога да започнат да тренират по такъв начин, който да по-скоро да навреди на представянето им, когато е необходимо.

Не е изключено бойците така да се подготвят, че не само да нямат развитие, но дори и да си причиняват травми.

Затова и сме подготвили три основни правила, с които да подобрите силата и цялостната си физическа подготовка.

ПОДРЕДБАТА НА ПРИОРИТЕТИТЕ

При изграждането на сила и добра форма е необходимо да следваме три правила, които по важност биват подреждани по следния начин:

1) Не правете глупости в залата
2) Увеличавайте устойчивостта
3) Подобрявайте представянето си

1) Не правете глупости в залата

Силата и добрата физическа подготовка предполагат цялостна тренировка на тялото и духа, с крайна цел по-добро представяне в спорта. Може би затова в начало е добре първо да преценим рисковете и преимуществата при взимането на всяко едно решение – какво упражнение да включим в програмата си, каква техника да използваме и прочие.

Да вземем за пример един боец, практикуващ бразилско джиуджицу, който в миналото е имал проблеми с рамото. Позволено му е от лекарите да тренира нормално, тъй като не се планира операция, а състоянието на рамото няма да става по-добро. Малък е за категорията, в която се бие и иска да стане по-силен, за да се справя по-лесно с големите си противници.

Що се отнася до изготвянето на тренировъчната му програма, първо трябва да се погледне цялата картина – редно е да се вземе предвид миналото му като спортист, какво и как е тренирал, колко често може да посещава залата, какви са му ограниченията на движенията, както, какво ще бъде разпределението му на тренировките и т.н. Щом е изготвена основата, идва време да се изберат упражненията, с които ще се постигат желаните цели. Може да сме харесали някое, но ако травмата на рамото му не позволява неговото изпълнение, трябва да търсим алтернативно решение.

Разбира се, не е хубаво да се ограничаваме по време на тренировки, но добрата новина е, че с практиката, рамото му може отново да заздравее достатъчно, че да дава повече свобода за изява. Към момента обаче трябва да се съсредоточим единствено върху това, на което сме възможни. Редно е да съобразим къде се намира въпросният атлет и да му дадем най-доброто спрямо положението, в което се намира.

Важно е също да вземем предвид, че боецът, с когото си имаме работа, все пак практикува джиуджицу, а не пауърлифтинг и целта му е не да избутва тежести, а да може да контролира своя противник – това съвсем измества фокуса. Затова е ключово да съобразим и това, свеждайки рисковете до минимум. Бойните спортове са достатъчно опасни сами по себе си – не е нужно да усложняваме ситуацията, вършейки глупости из залата. Тренирайте разумно!

2) Увеличавайте устойчивостта

Най-доброто нещо, което човек може да прави, за да задобрее в даден спорт е всъщност да практикува съответния спорт.

Ако искаме да направим тялото си възможно най-устойчиво на травми от даден спорт, най-разумно ще е просто да практикуваме повече въпросния спорт. Важно е даден атлет да е силен. Силният, но контузен атлет обаче не може да тренира пълноценно и в това спор няма.

За да сме по-устойчиви на контузии е ключово да избираме такива упражнения, с които да свеждаме вероятността от поява на вече съществували травми до минимум. Контузиите, случили се в миналото, често се връщат. Ако сте имали, например, проблеми с рамото, би било хубаво преди тренировка достатъчно да го подготвите, докато сте още свеж, вместо да претупвате терапиите след тренировка. Възстановяването преди всичко.

Освен че трябва да се взимат изминалите контузии предвид, е важно също да се контролира и умората. Иначе казано, регулирайте натоварването, за да не ви изиграе лоша шега прекалената умора в залата и да се контузите в най-неподходящия момент.

Да вземем за пример атлет, който иска да подобри цялостната си физическа подготовка. Той се хвърля директно на високоинтензивна тренировка, от която остава без дъх. Да, тренира усърдно, но добра идея ли е, имайки предвид, че по-късно през деня ще трябва да тренира 2 часа борба? Разбира се, че не и то поради ред причини:

– Спарингът на земя и без това крие много рискови заради хаотичното си естество – затова и толкова често чуваме как се контузват различни атлети докато са тренирали борба. Освен това, допълнителната умора може да увеличи риска от контузии по време на спаринг. Запазете ума си бистър и реакциите бързи – не прекалявайте с натоварването.

– Борбата е способна да изцеди цялата ви енергия. Защо да си я прахосваме предварително? В зависимост от обстоятелствата, в залата преди спаринг можете да тренирате по-леко, с по-ниска скорост – пак с добри резултати, но с много по-малка умора.

– Говорим за бойни спортове, а не бягане. Важно е как тренирате. Ако тренировките за сила и форма ви изморяват и ви пречат на доброто представяне в залата, тогава тялото ви ще страда. По-трудно ще научавате нови умения, по-трудно ще усъвършенствате старите. А това е в основата, стане ли дума за бойни спортове – уменията са най-важни в случая.

3) Подобрявайте представянето си

Сега, след като сме последвали първите две правила успешно, може да се съсредоточим върху третия от най-важните фактори – подобряването на представянето. Физическите черти, които можете да подобрите с тренировка за сила и форма и които водят до по-добро представяне на ринга, тепиха и прочие, са следните:

– експлозивност;
– пъргавина;
– движение;
– контрол;
– сила в определени позиции и радиуси и т.н.

Всеки атлет е различен и няма обща формула, затова всяко качество се тренира по отделно и от вас зависи каква важност ще придадете на всяко едно. Вземете предвид също фактори като:

– генетика
– минали травми
– опит
– стил
– боен спорт
– етап на развитие

ПРОСТО Е, НО НЕ Е ЛЕСНО

Поставени така нещата, трите основни принципа звучат безбожно елементарно, но далеч не е толкова лесно приложението им. Придържайки се към тези правила, ние трябва постоянно да:

– Преразглеждаме цялата информация, с която разполагаме за даден планира;
– Донагласяме подхода си според ситуацията и знанията;
– Преправяме първоначалния план според новата информация;
– Преценяваме новия план в движение;
– Изглаждаме подхода си, повтаряйки целия процес отново и отново.

Външните и вътрешните фактори постоянно се изменят и затова винаги трябва да се запитваме защо искаме да направим дадена тренировка. Така можем да си спестим много главоболия и изхабена на вятъра енергия.

СЛЕДВАЙТЕ ВИСШАТА ЦЕЛ

В крайна сметка, целта на всяка тренировка за сила и фомра е да направи атлета по-добър в неговия собствен спорт. За целта той трябва да бъде здрав, да практикува своя спорт и да свежда вероятността от контузии до минимум. Едва след това идва грубата сила.

Нищо не може да засенчи практиката в спорта – запомнете, че целта не е да го направим атлета добър във вдигането на щанги, например, а да се справя по-добре в срещите си със своите опоненти. А тях не ги вълнува колко може да вдигне човекът срещу тях в залата – единствено ги интересува колко добре се справя след началния гонг.

“Целта е да следваме висшата цел.”

MMA.BG

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *