Партньор на Проватон
 Взели сте решение? 3 стъпки за край на връзката

Взели сте решение? 3 стъпки за край на връзката

Сподели в

Уверете се, че отношенията ви са изчерпани

Когато стигаме до разговор за раздяла, на преден план изникват трудни за взимане решения. Страхуваме се от реакцията на партньора, страхуваме се да погледнем в очите му като лош и жесток човек или сме свикнали да избягваме неприятни разговори.

Коучът Джон Ким говори за три стъпки, които ще помогнат за приключването на връзката.

Когато се разделяме с някого винаги боли. Разбира се, да направиш това е много по-лесно след връзка продължила два месеца, отколкото такава, продължила 10 години. Но не е необходимо да се отлага моментът на раздялата с надеждата, че ще мине време и всичко ще бъде както преди.

1. Уверете се, че връзката е изчерпана

Опитайте се да не действате под влиянието на емоциите. Отделете време да помислите, това е сериозно решение. Когато започнете важния разговор за края на връзката ви нека започне с: „Внимателно помислих над всичко…“. Да стане ясно, че е взето решение, а не заплаха. Ако смятате, че трябва да промените нещо, но не сте сигурни, че сте готови за раздяла – обсъдете проблема с психолог или друг подходящ специалист. Можете да говорите с приятелите си, но те не могат да бъдат безпристрастни, защото ви познават от дълго време. Сериозните въпроси трябва да бъдат обсъдени с неутрален човек, който е професионално запознат с психологията. Може би ще разберете, че не трябва да стигате до крайност.

2. Кажете на партньора си спокойно за решението

Не се опитвайте да се разделяте без директна комуникация, не се ограничавайте до едно писмо на хартия или в електронната поща. Необходим е труден разговор, можете да го откажете само ако се страхувате за вашата сигурност. Това няма да бъде разговор в обичайния смисъл на думата, няма да има място за мнения, спорове и компромиси. Това не означава, че на събеседника не може да бъде дадено право на глас. Въпросът е, че сте взели решение и е категорично. Можете да разкажете за чувствата си, но след фразата „Взех решението да продължа сам/а“. Посочете ясно, че нищо не може да се промени, това не е прекъсване на връзката, а раздяла.

3. Не се замесвайте в спор за вашите отношения

Вие взехте решение. Твърде късно е да се говори за това какво може да бъде коригирано и е безполезно да се търси виновен. Времето на обвиненията и караниците е приключило. Вероятно партньорът ще се опита да ви убеди, че не всичко е изгубено, ще припомня общи моменти, когато сте били щастливи. Ако се предадете в този момент, трудно ще прекратите връзката си. Партньорът вече няма да вярва в сериозността на вашите намерения. Оставете миналото в миналото, помислете за настоящето и бъдещето.

Опитайте се да не позволите на партньора да спори за връзката, припомнете си, че сте взели окончателното решение. Боли, но ще се справите, човекът до вас – също. Нормално е да страдате, няма да бъде нормално да продължат страданията, които си причинявате един на друг. Вие правите това не само за себе си, но и за него/нея. Честното прекратяване на отношенията ще направи двете страни по-силни.

tialoto.bg

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *