Партньор на Проватон
 ОТКРИВАТ ТРЕТИЯ МОЛ ВЪВ ВАРНА ДО КРАЯ НА ГОДИНАТА (ВИДЕО)

ОТКРИВАТ ТРЕТИЯ МОЛ ВЪВ ВАРНА ДО КРАЯ НА ГОДИНАТА (ВИДЕО)

Сподели в

Откриването на третия мол във Варна може да се случи до края на годината. Поне това сочи информация на сайта на един от акционерите в дружеството, ангажирано с реализирането на проекта.

Според публикацията в страницата на „Делта риъл истейт“ очакванията са търговският център да отвори врати в последното тримесечие на 2018-та година.

Бъдещият мол ще носи името „Делта планет“. Идеята на първоначалния собственик на обекта GTC (Globe Trade Center), който реализира сградата до Акт 15 и впоследствие я продаде, бе търговският център да се казва „Галерия Варна“. Полската група инвестира в изграждането около 90 млн. евро, но през 2010 година замрази проекта заради настъпилата икономическа криза. В крайна сметка през 2015 година продаде обекта на инвестиционното дружество „АП инвестмънтс“,в което участват Ангел Ангелов от групата „Градус“ и „Сити клиник“, Александър Минов от „Бисер олива“ и Петър Дудоленски, който също е сред основателите на „Сити клиник“.

Първоначалните планове на новите собственици бяха поне част от недовършената тогава сграда да бъде превърната в болница. С подобряване на икономическата обстановка в страната и оживление в сектора с търговски центрове идеята обектът все пак да бъде мол се възроди. Така през 2017 година бе привлечен сръбският инвеститор Мирослав Мишкович. Той купи половината от акциите в дружеството „Галерия Варна“, ангажирано с проекта, чрез своя Delta Holding. В холдинга влизат „Делта риъл истейт“ и „Астатин Холдинг Лимитид“. И двете участват в дружеството за реализацията на мола с по 25%. „АП инвестмънтс“ държи останалите 50% от акциите. След сделката бе обявено, че по план молът трябва да заработи през май 2018 година. Впоследствие обаче това не се случи и според настоящата информация на сайта на единия от акционерите срокът е последното тримесечие на 2018-та.

От миналата година е възобновено строителството на търговския център. Това показва справка с годишния отчет на дружеството, достъпен в Търговския регистър. Очакваната застроена площ над 100 хил. квадрата. Предвиден е подземен паркинг на три нива за около 1300 коли, както и три надземни нива. Посочва се, че се водят преговори със световни марки за по-голяма отдаваема под наем част на обекта.

Дейността на дружеството се финансира чрез дългосрочни заеми от свързани лица и със собствен капитал, уточнява се още в отчета.

Пак от Търговския регистър става ясно, че лятото на 2018-та собствениците на бъдещия мол „Делта планет“ са изтеглили заем от 22 млн. евро от Уникредит Булбанк за завършването на търговския център.

Според проекта молът ще има 12 модерни кинозали и около 160 помещения с различни предназначения. Планирано е привличане на нови световноизвестни световни марки. Предвижда се зелена градина на покрива с гледка към града и морето.

буднаварна.бг

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *