Партньор на Проватон
 16 специалности отпаднаха тази година от средното образование във Варна

16 специалности отпаднаха тази година от средното образование във Варна

Сподели в

16 паралелки са били закрити тази година в морската столица, съобщи пред радио Варна Венцеслава Генова, началник на Регионалното управление на образованието във Варна. Сред закритите специалности са физическо възпитание и спорт, хотелиерство, производство на кулинарни изделия, агроеколог, промишлена електроника, корабни и тръбни системи, технолог в дървообработването, спа услуги и др.

Новите технологии, атрактивното и бързо интернет пространство и изключителният бум на добре платените IТ-специалисти в целия свят определят интересите на съвременните деца и специалностите, които избират да учат. Факт е, че във Варна най-предпочетената специалност след 7-ми клас тази учебна година е интернет технологии. Така постепенно в България се стигна до списък на защитените професии, които са абсолютно важни за икономическото развитие на страната ни, но желаещите да се запишат в тях ученици са изключително малко. Специалностите са предимно в областта на производството, затова ще останат в училищата дори и под формата на половин паралелка.

За следващата учебна година подготовката за план-приема ще започне много по-рано, каза Венцеслава Генова. Още от тази есен започва разяснителна мотивационна кампания по общини с работодателски организации и с бизнеса, която да гарантира не само икономически обоснован държавен план-прием, но и реализиран, за да има повече кадри в икономиката.

Защитени специалности от професии са тези, които са уникални по териториален и по съдържателен признак.

Паралелка по защитена специалност ще се сформира при минимум 9 ученици. Тя ще може да получава допълнително финансиране, когато броят на учениците е по-малък от 18 души. Сред 54-те специалности, по които се очаква недостиг от специалисти в следващите 5 години, попадат пътно-строителна, подемно-транспортна и автотранспортна техника, помощник-възпитател, производство на облекло и текстил, стругарство, локомотиви и вагони, електрообзавеждане на асансьорна техника, бояджийски работи, производство на хляб и хлебни изделия, топлоенергетика и др.

 

източник: moreto.net

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *