Партньор на Проватон
 120 000 000 лв. или 200 000 000 лв. ще струва нова Съдебна палата във Варна?

120 000 000 лв. или 200 000 000 лв. ще струва нова Съдебна палата във Варна?

Сподели в

Каква ще е цената и има ли подходящ терен за изграждане на нова Съдебна Палата във Варна? Този въпрос ще дискутират на съвместна среща – работно заседание членовете на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) с варненски магистрати, които от 2013 година насам алармират за спешната нужда от строеж на нова сграда, стана ясно на днешното заседание на съдебните кадровици.

Самият проект за изграждането на нова Съдебна палата, за който настояват варненските магистрати е от 2006-2008 година, когато тогавашният правосъден министър Миглена Тачева дори бе осигурила и терен за построяването на новата сграда, в която да бъдат настанени на едно място всички съдилища и прокуратури във Варна. Разрешителното за строеж върху този терен обаче е изтекло.

“Този въпрос стои от 2013 година. Но сега отново се повдига много остро въпросът за изграждането на нова Съдебна палата. Предложението е да се изгради на терен на Министерството на правосъдието в размер на 23 дкр.”, заяви представляващият ВСС и председател на бюджетната комисия към кадровия орган Боян Магдалинчев и уточни, че последната обявена цена за строеж на чисто нова Съдебна палата в морската столица е изчислена на 120 млн. лв.

По думите му, там обаче теренът не бил подходящ – улиците били малки, а подходът към съда би бил значително затруднен.

Председателят на Комисията “Управление на собствеността” Евгени Диков, който през март се срещна с варненските магистрати, за да обсъди рестарта на строежа, се намеси и обяви съвсем друга цифра по разходите за изграждането на нова сграда. По думите му последният проект включвал и четири етажа под земята, включително и за паркинги. При такава алтернатива цената би била около 150-200 млн. лв.

Пред съдебните кадровици ще се отвори и въпросът дали, ако нова Съдебна палата бъде построена, в нея да се настанят всички органи на съдебната власт в морската столица или апелативна прокуратура и съд във Варна да останат в настоящата си сграда.

Края на обсъждането бе поставен от Боян Магдалинчев, който направи предложение да се определи дата за съвместна среща – работно заседание на целия Пленум на ВСС с колегите им от Варна, на която въпросът да бъде обсъден. Според Магдалинчев работната среща може да се състои на 25 октомври т.г. докато съдебните кадровици празнуват 140-години от създаването на Окръжен съд-Варна. Предлага се на срещата да присъстват и представители на МП.

Пленумът одобри така предложения вариант, с което на 25 октомври съдебнтие кадровици ще заминат за Варна, за да отпразнуват празника и да се опитат да решат сериозния материален проблем.

източник: legalworld.bg

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *