Партньор на Проватон
 Община Варна ще участва в международен проект за стартъп модел за градове

Община Варна ще участва в международен проект за стартъп модел за градове

Сподели в

В проекта, който е двегодишен и ще стартира в началото на 2019 г., ще участват градове от Португалия, Италия, Канарските острови, Унгария, Полша и Ирландия

Община Варна да участва като партньор по международен проект „Стартъп модел за градове – смарт технологии и стратегии за брандиране на градове“ по програма УРБАКТ III. Това решиха на днешното си заседание общинските съветници от комисията  “Европейски въпроси и международно сътрудничество”.

В проекта, който е двегодишен и ще стартира в началото на 2019 г., ще участват градове от Португалия, Италия, Канарските острови, Унгария, Полша и Ирландия. Водещ партньор ще бъде гр. Алба Юлия от Румъния. Предстои да бъдат разгледани възможностите за адаптиране на добрите практики на Алба Юлия за брандиране на града чрез интегриране на смарт технологии. Проектът ще бъде в подкрепа на усилията на общината за популяризиране на Варна като дестинация за четири сезона.

Прогнозният бюджет за Община Варна като партньор е до 60 хил. евро. Безвъзмездната финансова помощ по програмата е до 85% от допустимите разходи. Останалите 15% са собствен принос, който ще бъде покрит изцяло от националния бюджет чрез Министерството на регионалното развитие и благоустройството.Район

Днес общинските съветници разрешиха и промени в два от стратегическите документи на Община Варна за периода 2014-2020 г. – Интегрирания план за градско възстановяване и развитие /ИПГВР/ и Общинския план за развитие /ОПР/.

Ремонт на пътната инфраструктурата, детски градини, училища, обновление на Морската градина, изграждане на детски и спортни площадки са само част от проектите в Интегрирания план за градско възстановяване, чиято основна цел е да промени облика на Варна до 2020 г.

Общинските съветници дадоха съгласието си за прецизиране на проектите, като на мястото на тези с отпаднало значение бъдат включени нови.

Предвижда се и актуализация на Общинския план за развитие

Предвижда се и актуализация на Общинския план за развитие на Варна за периода 2014 – 2020 г. Устойчивото икономическо развитие и ръстът на преките чуждестранни инвестиции допринасят за утвърждаването на Варна като водещ стопански център за страната, който изпреварва развитието на икономическите процеси на национално ниво. Основни социално-икономически показатели и макроиндикатори показват, че са настъпили известни промени в средата, в която се реализират мерките, заложени в Общинския план за развитие за периода 2014 – 2020 г. Затова е необходимо да се направи актуализация на плана, бе изтъкнато на днешното заседание.

Членовете на комисията дадоха също съгласието си

източник: novavarna.net

 

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *