Партньор на Проватон
 Кметът Иван Портних: Сагата с отчуждаване на имоти по трасето на бул. “Левски” приключва

Кметът Иван Портних: Сагата с отчуждаване на имоти по трасето на бул. “Левски” приключва

Сподели в

По думите му за последните 3-4 години във Варна се е направило десетки пъти повече, отколкото за целия период на прехода

До броени седмици ще приключи сагата с отчуждаването на имоти по трасето на новия бул. “Левски”, съобщи в интервю за Дарик кметът на Варна Иван Портних. От отчуждените над 135 обекта по трасето на „Левски”, само 4 все още не са освободени.

По закон след отчуждаване имотът може да се ползва до 90 дни, ако е единствен за обезщетените собственици, припомни кметът. Този срок изтича съвсем скоро и работата по булеварда ще се “отпуши”

Кога ще бъде завършено изграждането на новия булевард „Левски” зависи и от климатичните условия, обясни Портних.

По трасето на целия бул.”Левски” се работи мащабно. Изкопните маси по трасета на новия булевард са над 100 000 куб. м. Поставени са над 2400 пилота, което представлява над 30 000 метра пилотни конструкции. Изградени са над 2000 метра нови канализации, като се преместват цели водопроводни трасета. Това също затруднява и забавя реализацията на проекта.

Всички асфалтирани участъци по новата част на бул.”Левски” са на биндер (първия слой асфалт). Не е положен най-горният, износващ слой на настилката, защото се преместват основно трасета на ВиК мрежата. Дори част от дъждовните канализации там в момента са изключени. Прокопаването в новия асфалт на „Левски” преди дни е било заради тръба, която е била предвидена за подмяна. Такива прокопавания ще има още няколко, не защото някой си е свършил калпаво работата, обясни варненският кмет.

Портних обяви, че активно напредва пробивът на бул.”Сливница”. Пробивът ще бъда готов до края на октомври или средата на ноември, според климатичните условия. Продължението на „Сливница” ще стига до ул.”Атанас Москов” и след изграждането му ще осигури допълнителна връзка с магистрала „Хемус”.

„Има неудобство по всички пътни артерии, по които се работи, но в крайна сметка го правим за добро. И когато се приключи, ползите ще са огромни”, отбеляза Иван Портних. По думите му за последните 3-4 години във Варна се е направило десетки пъти повече, отколкото за целия период на прехода.

„При тези големи мащаби няма как да гарантираме, че всеки един майстор ще си изпълни по най-добрия начин работата. Неминуемо има проблеми”, коментира Портних. Той добави, че се полагат огромни усилия проблемите да се минимизират. Там, където се установят такива, са за сметка на изпълнителите.

Пътните ремонти във Варна са много мащабни, а в следващите месеци започват и редица нови проекти, така че строителният процес ще продължи интензивно и през зимата. Ще бъдат обновени цял микрорайон във „Владиславово”, микрорайон в „Младост” (около ул.”Ана Феликсова”), в Морската градина, а след обновяването на част от ул.”Г. Бенковски”, предстои ремонт и на бул.”Съборни”, посочи градоуправникът.

Въвеждането на Синята зона даде глътка въздух в централната част на града. На ден по около 6000 коли спират в зоната, а приходите дотук са за над половин милиона лева, припомни кметът. Всеки един лев, постъпил от Синята зона, ще бъде инвестиран в подобряване състоянието на тротоарите в обхвата й. Работата в тази посока съвсем скоро ще започне, каза още Портних.

Кметът на Варна сподели още, че не е загубил надежда, че Общината ще придобие собствеността на Дупката. Собственикът на имота – бизнесменът Георги Гергов, имал големи претенции. Кореспонденциите с него обаче продължавали да се водят. Според Портних, инвестиционните намерения на Гергов за издигане на 20-етажна сграда на мястото на Дупката не са съвсем удачни.

До няколко дни ще бъде пусната процедурата по избор на изпълнител на новото рибарско пристанище в кв.”Аспарухово”. То ще бъде така изпълнено, че освен пряката си функция, да стане атракция и приятно място за разходки.

Предстои в Общинския съвет да бъде внесен за разглеждане ПУП-а на Аспаруховия парк. В него няма заложено никакво строителство, увери варненският кмет.

източник: varnautre.bg

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *