Партньор на Проватон
 Как да възпитаме успешни и щастливи деца

Как да възпитаме успешни и щастливи деца

Сподели в

Казват, че милосърдието започва от възпитанието у дома. Там децата се учат на първите добродетели, които ще ги изградят като стойностни и съпричастни човешки същества.

За да бъдат способни обаче родителите да помогнат в изграждането на ценностната система на децата си, първо трябва да се погрижат атмосферата вкъщи да е позитивна. Само така ще стимулират децата си да бъдат успешни и щастливи личности.

Ще ви дадем няколко съвета, които според психолозите, помагат в изграждането на щастлив дом.

В дома ви трябва често да се чуват похвали

Не безразборно, разбира се, за щяло и нещяло, но похвалата, когато детето се е справило добре с дадена задача, не бива да се пропуска никога. Поощрявайте децата, окуражавайте ги достатъчно често, така че да не губят желание и мотивация, а да продължават със своите любими занимания.

Показвайте им любов и нежност

Няма по-мотивиращо нещо за децата от любовта на родителите им, нежността и прегръдката на мама и татко. Не се свенете да прегръщате децата си и да ги обгрижвате. Тази обич и нежност ще ги превърне в добри и човечни хора.

Забранете негативизма

По-лесно е да се каже, отколкото да се направи, така е. Но е и реалистично, стига да имате желание и силна мотивация. На всички ни се случва да имаме лоши дни, да потъваме в униние, да изпитваме отчаяние, но е важно тези моменти да са редки или невидими за децата. Изключете грозните думи у дома. Разбира се, децата ще ги чуят, било в училище, на улицата, от някое приятелче. Но ако вие успеете да изградите безопасна атмосфера вкъщи, където грозните думи са табу, това може да е само от полза на детето за неговото развитие като добър и милосърден човек.

Бъдете добър пример за децата.

Това, което говорите на децата си не бива да са само празни думи за пред тях. Високопарни слова, които обаче вие самите не следвате. Действията и думите ви трябва да са в синхрон. Само така ще бъдете истински пример за децата си и не забравяйте, че те са вашето огледало.

източник: dnes.bg

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *