Партньор на Проватон
 Театърът на гр. Харков, Украйна идва на гастрол в чест на варненски артист

Театърът на гр. Харков, Украйна идва на гастрол в чест на варненски артист

Сподели в

По повод 70-годишнината на забележителния актьор, режисьор и писател Георги Велчовски, Харковският театър пристига във Варна на специален гастрол. На 21 септември 2018, 19.00, Сцена Филиал, украинските драматични артисти ще представят пиесата „Псета“ от Георги Велчовски, поставена от самия него в Харков през 2010 г. Представлението ще се играе на руски език с вход свободен.

Завършил ВИТИЗ през 1974 г. при проф. Надежда Сейкова, Георги Велчовски се изявява най-напред в Добрич, но по-голямата част от творческия си път свързва с Варненския драматичен театър. Създава запомнящи се образи на Попришкин в „Дневникът на един луд“ от Гогол, реж. Б. Богданов; Хлестаков в „Ревизор“ от Гогол, реж. Ст. Станчев; Зорба от „Зорба гъркът“ на Казандзакис, реж. Н. Петков; Живота Цвийович от „Д-р“ на Нушич, реж. Д. Стоянов; Полковникът от „Полковникът-птица“ на Хр. Бойчев, реж. Д. Стоянов-Нов, Джордж в „Догодина по същото време“ от Б. Слейд, реж. Р. Велеви много други.

На варненска сцена поставя и свои драматургични текстове, сред които „Първи частен партизански отряд“, „Псета“, „Рапанът“. В Театъра на виното в музея “Стара Варна” зрителите продължават да го аплодират в неговия моноспектакъл „Ключът към рая“ по Казандзакис. За актьорските си постижения е отличен с редица награди, сред които Награда “Варна” за цялостно творчество, награда Златна маска на ДТ „Стоян Бъчваров“ и др.

Георги Велчовски е познат и като автор на „Книга за всеки случай“, „Шамандура“, „Шамандура за лично ползване“, „Око в шамандурата“, „50 парчета“ и др. Той ще отбележи рождения си ден на 22 септември 2018, 19.00, в Музея Стара Варна, с премиера на новата си книга „Четирите посоки на света“.

източник: moreto.net

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *