Партньор на Проватон
 Високотехноличен образователен кампус ще има Варна

Високотехноличен образователен кампус ще има Варна

Сподели в

Образователен кампус с акцент върху подготовката на IT специалисти ще има Варна след като в района на Техникумите бъде построена нова сграда на Математическата гимназия. Това каза днес при откриването на учебната година в МГ кметът на Варна Иван Портних.

На финала са процедурите за оформяне на парцела на бъдещото средно училище, което ще бъде построено върху 22 дка близо до Техническата гимназия и Професионалната гимназия по електротехника. “Заедно с Министерството на образованието работим по добавянето на 11 дка към терена на ул. “Върба”, който държавата вече ни даде”, обясни кметът.

Вече се работи по заданието за инженеринг на новата сграда, а след това ще бъде обявена и процедура за избор на изпълнител. По първоначални планове инвестицията ще е в размер на около 12 милиона лева, по-голямата част от които ще бъдат отпуснати от държавата.

„Целта ни е да превърнем цялата тази зона в един истински образователен кампус, център за развитие на математика, информатика, технологии и техника”, обясни преди време кметът. Той добави, че градската управа ще положи усилия цялата инфраструктура да бъде развита по модерен начин с ново технологично оборудване и съчетаване на определени общи функции. На мястото най-вероятно ще има басейн, многофункционална спортна зала, както и всички условия за учащите на тази територия за всякакъв вид извънкласни дейности. Учениците от Математическата гимназия и от съседните професионални училища ще могат да ползват и базата на намиращия се наблизо стадион „Локомотив”.

Възпитаниците на начално училище “Васил Левски” в “Аспарухово” започват  учебната година в сградата на Морската гимназия.  Сградата е празна вече повече от година, защото е опасна. Покривът не е изграден правилно, както и отводнителната система. От общината са сезирали Районната прокуратура. “Не можем да започнем ремонта в училището, докато съдът не постанови решението си за обезпечаване на доказателствата. Само така можем да търсим отговорност от строителя за некачествено свършената работа”, обясни Иван Портних.

Пристройки към някои училища и изграждане на ново начално училище във Варна предвижда общината за преминаване на всички ученици на 1-сменно обучение, каза още кметът.

източник: bnr.bg

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *