Партньор на Проватон
 Болестта на новото време – сами жени без деца и любов

Болестта на новото време – сами жени без деца и любов

Сподели в

Това наистина може да се нарече женската болест на 21 век. Болест, която безпощадно покосява все по-често нежния пол в развития свят, но не само там. Дори в държава като нашата явлението самотна жена без семейство и деца се наблюдава все по-често. Заразата пълзи и засяга дамите без оглед на външност, богатство и добродетели. Но защо? Какво би накарало една жена да се откаже от най-женската задача в своя живот? Кариера ли преследва, да си поживее ли иска, в мъжете ли е проблемът? Никой все още не може да каже. Причината сигурно не е една, може би става въпрос за комбинация от фактори и закономерности.

Днес обаче ще ви разкажем за една държава, където явлението е придобило огромни и заплашителни мащаби – Южна Корея. В богатата азиатска страна жените избират да нямат деца, да не се женят и изобщо да нямат връзки с мъже. Това от известно време е държавата с най-ниска раждаемост и положението е толкова сериозно, че ако нещо не се промени, населението рязко ще намалее.

„Нямам никакви планове за деца, изобщо, не искам да преживявам физическата болка от раждането, пък и това ще спъне кариерата ми.“ Това са обикновено коментарите, които ще чуете от 24-25-годишните южнокорейки.

Те наистина са положили много усилия, за да вървят напред в кариерата в изключително компетитивната икономическа среда на Южна Корея. Но все пак…Твърдят, че вместо да са част от семейство, искат да са независими и да преследват мечтите си.

 

Нещата до такава степен са се объркали и жените, решили да раждат, са толкова малко, че там си имат закони, които да противодействат на дискриминацията срещу бъдещи майки, макар и те да не се спазват според синдикатите.

 

Например една жена, която е забременяла, трябва да се сблъска с отношение от типа „След като имаш дете, то ще бъде твой приоритет, а не компанията. Смяташ ли, че можеш все още да работиш?“. Изобщо южнокорейките трябва да са много внимателни, когато зачеват. Трябва възможно най-късно да уведомят работодателя си за тази иначе хубава новина, защото в противен случай рискуват той по всякакъв начин да се опита да ги принуди да напуснат.

 

Трябва да се отбележи, че културата на усилена работа с дълго работно време и абсолютна отдаденост на професията е в основата на забележителната трансформация на страната през последните 50 години – тя в момента е една от водещите икономики в света. За това значително са допринесли и жените като работна сила. Затова може би днес те избират да нямат деца. Защото с толкова много работа и стрес няма как да се справят. Пък и по неписани закони там грижата за децата пада изцяло на плещите на жените.

 

Не само в това се крият обаче причините южнокорейките да не искат никакви връзки и мъже. Голям проблем е въпросът с домашното насилие. Според скорошен доклад 80 % от мъжете признават, че са посягали на своите партньори. Според много жени мъжете гледат на тях като на роби.

Друг фактор, който кара хората да се отказват от деца и семейство, е цената, която трябва да платят – всъщност излиза много скъпо да имаш семейство. Цялата тази реалност създава социалното явление, наречено поколението Сампо – Сампо означава да се откажеш от три неща – връзки, брак и деца. А възрастните южнокорейци, разбира се, не приемат тази реалност и страдат. Често можеш да срещнеш възрастни жени с три деца, но нито едно внуче…Тъжна реалност…

източник: woman.bg

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *