Партньор на Проватон
 Първокурсниците на ТУ-Варна получиха предстартови ориентири за обучението си

Първокурсниците на ТУ-Варна получиха предстартови ориентири за обучението си

Сподели в

Академичното ръководство на университета оцени трудностите на прехода от гимназиалното към висшето образование за новоприетите студенти и за първи път организира  за тях тридневни Дни на ориентацияПрез тези дни, предхождащи официалното откриване на новата университетска учебна година, първокурсниците се запознаха с организацията на учебния процес,  с учебните корпуси и зали, с преподавателите по специалности,  с лабораториите, с университетският кампус, с програмите за стипендии, с възможностите за участия в студентски научни сесии и младежки форуми, с библиотеката, спортният комплекс, обектите за хранене, транспортните връзки и пр.

Новоприетите студенти от 24-те специалности на университета като начало  се срещнаха с бъдещите си преподаватели в съответните 24 учебни зали. Просторната 114-а зала  едва побра 243-мата първокурсници в специалност „Софтуерни и интернет технологии” (СИТ).

Хубавото момиче от гр. Козлодуй, Камелия Накова, обясни защо не е предпочела да запише компютърна специалност в университет в София, много по-близо до родния й град: „Разглеждах сайтове и съобщения, интересувах се от редица подробности. В сайта на Варненския технически прочетох ориентиращи публикации, като ми харесаха изучаваните дисциплини, стажантските програми, възможностите за реализация. И реших да кандидатствам тук, бих казала, някак интуитивно. Колкото за специалността ми, смятам софтуерните технологии за най-проспериращите в момента, а нали всеки се стреми да върви по-напред, по-нагоре.” За да е в състояние да плаща сама квартирата си, Камелия е решена при възможност да съчетае учението с подходяща работа. Готова е да участва и в състезания по математика, към която има специална наклонност. Завършила е средна гимназия, с математически профил.

Вратите на залата най-после се отварят, бъдещите софтуерни инженери бързо се настаняват, като за последните влезли не остават места и слушат правостоящи.

Доц. д-р Виолета Божикова, ръководителката на катедрата, представи 19-те си колеги преподаватели, както и времето и мястото за индивидуални консултации. Последваха първите най-необходимите разяснения за присъстващите: „Многочисленият курс по специалността ще бъде разделен на 8 групи. Всяка група до дни трябва да избере свой групов отговорник, който ще отговаря за студентските книжки за членовете на цялата група. Трябва да следите сайта на катедрата http://sit.tu-varna.bg/ за информация по всички изучавани дисциплини и онлайн учебни материали. Всеки трябва да определи по свой избор коя от дисциплините за вторият семестър  желае да изучава: „Базово програмиране” –  II-ра  част или „Графичен дизайн”. В Еразмус-офисите на университета и на катедрата може да се получи информация за пожелана  студентска мобилност. Договори катедрата има с  много наши и чужди университети, например от градовете Ковънтри, Дюнкерк, Острава, Будапеща, Патра, София и др. Катедрата участва в национални и международни проекти по програмата „Еразмус +”. Наши студенти могат да участват и в научни конференции, включително международни. Кариерният център на университета би могъл да ви съдейства за намиране на работа още като първокурсници.“

Сякаш предусетила готовността на някои първокурсници за участия в състезания и олимпиади по математика,  доц.  Божикова разказа за най-впечатляващите изяви в това отношение, още от формирането на катедрата през 2016 г.   За тези 3 години са спечелени 3 отборни първи места на национални студентски математически  олимпиади.През 2016 г. четирима  първокурсници  от катедрата, са подготвени за национално състезание в изключително кратки срокове от двама наши магистри и преподавателката доц. д-р Златка Матева. В надпревара с десетки най-авторитетни български университети, нашите студенти печелят отборното първо място на Националната студентска олимпиада по компютърна математика в гр. В. Търново. Магистрите са отличени с 2 златни медала, а трима от първокурсниците – с бронзови.

През 2017 г. Националната студентска олимпиада по заслуга се провежда в нашия университет при участието на 13 български университета. Отново печелим отборното първо място, както и 2 златни, 1 сребърен и 3 бронзови медала. Пак през миналата година на Републиканска студентска олимпиада по математика печелим първото място сред всички други технически университети в страната. Един от златните ни медалисти, магистър Красимир Димитров, не се задоволява само с участия в олимпиади, а по собствено желание се заема да подготви и средношколци от Математическата гимназия във Варна, в курс по състезателно програмиране. Самият той, наред с обучението си и участията в олимпиади, работи във фирма като професионален програмист.

Вдъхновяващи и  мобилизиращи примери за първокурсниците софтуеристи! Или както образно и мобилизиращо определи предстоящото за тях при обучението  преподавателката доц. Златка Матева: „Ние ще сме ви пълководците, а ще се биете вие”.

Опознавателни срещи при приблизително подобни сценарии се проведоха  и с другите  първокурсници и преподаватели от всички  специалности на университета.

Характерно се оказа студентското начало за 13-те новоприети в специалност „Компютъризирани технологии в машиностроенето”(КТМ). При първоначално определен от Министерство на образованието и науката прием на 10 студенти за тази специалност, заради големия интерес са били разрешени допълнително още 3 кандидатстудентски бройки.

източник: vnews.bg

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *