Партньор на Проватон
 Основателят на Международен литературен фестивал „Варна Лит“ с номинация за „Будител на годината“

Основателят на Международен литературен фестивал „Варна Лит“ с номинация за „Будител на годината“

Сподели в

Основателят на Международен литературен фестивал „Варна Лит“ Захари Карабашлиев е сред достойните българи, номинирани за „Будител на годината“ за 2018 година.

„Основател на литературен фестивал във Варна, стартирал през 2017 г. с акцент върху детско-юношеската публика и детското четене. Роден във Варна, Захари иска да развие страст към четенето, писането и духовността. Фестивалът „Варна лит“ води в морската ни столица най-изявените и обичани имена от българската и световна литературна сцена, за да се срещнат с младите хора и да ги заразят с любов към изкуството като път за самоизразяване и приключения на духа“, посочват от БНР.

Изборът е направен между 17 предложения на журналистическия екип на програма Христо Ботев и над 120 предложения, дадени в общо 83 писма на слушатели, от жури в състав: проф. Огнян Герджиков, д-р Милен Врабевски, проф. Пламен Павлов, Добрина Чешмеджиева, Кирил Калев, Елеонора Гаджева, Снежана Йовева-Димитрова и Ива Дойчинова.

Имената на номинираните се свързват с различни сфери на духовността – Захари Карабашлиев за МЛФ „Варна Лит“; Анимари Димитрова и Златко Златков – съучредители на сдружение „Русаля“ и съоснователи на Училището по изкуства и занаяти за социално слаби деца „Димитър Екимов“; Биляна Савова – основател на Фондация „МС – Мога сам“; Екипът на „Българите, забравените постижения“ – Делян Момчилов, Стен Дамянов и Николай Манчев; Екип „Студио Змей“ с анимационната поредица „Златната ябълка“; Ина Кънчева – оперна прима, основател на фондация „Културни перспективи“; Мартин Ганев за проекта „поляна.бг“; Мартин Граховски; Проф. Минко Балкански; Михаил Стефанов – „говорещият с тийнейджъри“ и влогърът Крис Захариев.

През октомври в сайта на БНР ще има платформата за гласуване, в която всеки може да изрази подкрепата си към Будителите на 2018, а церемонията „Будител на годината“ е предвидена за 1 ноември – Деня на народните будители.

източник: varnautre.bg

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *