Партньор на Проватон
 Доказано! Гушкането е здравословно

Доказано! Гушкането е здравословно

Сподели в

Прегръдката от правилния човек, може да поправи дори и най-лошия ден. Прегръдката е велико нещо, което умее да успокоява и да дава сили. Докосвайки телата си едно до друго, сякаш енергиите се преплитат и получаваш невероятен заряд. Понякога имаме нужда от по-дълго прегръщане и може би затова някой е измислил гушкането.
Гушкането обаче не е някакъв гевезалък. Оказва се, че има доооста ползи от него. За никой не е тайна, че мъжете не са особени фенове на гушкането. Щастливки са тези, които имат гушливи мъже.
Следващия път, когато получите отказ за гушкане, въоръжете се с факти, на които едва ли някой ще устои.
1. Освобождавате се от стрес
Когато се гушкате с някой, който обичате и ви е мил, тялото отделя хормон, наречен окситоцин, който действа успокоително. Намалява стресовия хормон – кортизол и ви прави по-спокойни и щастливи.
2. Подобрява се функцията на сърцето
След като сте се освободили от стрес, нормално е сърцето да заработи по-добре. Учените твърдят, че това е предимство за жените, но се оказва, че и мъжете могат почерпят от гушкането.
3. Премахва болката
Една прегръдка може да донесе повече от морална подкрепа след нараняване. Окситоцина, който се освобождава, може да помогне за блокиране на сигналите за болка.
4. Подобрява връзката с партньора
Окситоцинът понякога се нарича “хормон на любовта”. Двойките, които се прегръщат и целуват свободно, са по-щастливи, по-здрави и по-малко стресирани.
5. Подобрява съня
Отново става въпрос за окситоцинът – магическа съставка, вероятно заради успокояващия ефект. Гушкането може да помогне за по-здрав и спокоен сън.

 

Ка́трин Арейби

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *