Партньор на Проватон
 Чудовището – домашно насилие

Чудовището – домашно насилие

Сподели в

Съвети: как да постъпим при домашно насилие

Гняв, ревност, безпаричие, скандал за възпитанието на децата, алкохолизъм, дългогодишна взаимна нетърпимост – причините могат да бъдат различни, всяко семейство е нещастно по своему.

Спорът ескалира с всяко повишаване на тона, размяната на обиди за секунди прераства във физическа агресия. Болката от травмата може да отмине по-бързо, но разочарованието, страхът и самотата на жертвата остават завинаги.

Срамът и притеснението за издръжката, дома и грижата за децата кара много от жените, пострадали от домашно насилие, да се примирят с мъчението на постоянния тормоз.

След печално известните случаи като убийствата на Виола Николова и Елена Василева и заливането с киселина на Бела от Велинград обаче много жени в България започнаха да се питат как да постъпят законово при случай на домашно насилие.

Кой ще предпази жертвите от повторно посегателство и ще гарантира сигурността им в бъдеще? Към кого да се обърнат за психологическа подкрепа?

В България от 2009-а насам е в сила Закон за защита от домашното насилие, който защитава правата на жертви на домашно насилие без оглед на пола и възрастта им. В закона е посочено кои действия се третират като физическо насилие и кои – като емоционално и психическо насилие.

Освен побой и физическо посегателство, за физическо насилие се възприемат и заплахите с оръжие, възпрепятстването да напуснете дома си, отказ на медицинска помощ, ако такава е наложителна в дадения момент. Границите на емоционалното и психическо насилие са по-размити, но в това число със сигурност влизат обиди, подигравки, унижение и манипулиране на жертвата. Заплахите за здравето и живота влизат и в двете графи.

Важно е да се отбележи, че за психическо и емоционално насилие върху дете се смята всяко насилие, извършено пред очите му – дори самото то да не е пряк обект на тормоза.

Ако сте жертва на побой, можете на момента да се обадите на спешния телефон 112, за да изпратят полиция на адрес. Преди да изпратят екипи, операторите задават няколко уточняващи въпроса какви са обстоятелствата. След пристигането си полицаите ще задържат насилника, ако установят, че представлява заплаха. Междувременно трябва да отидете до лекар, който да установи травмите и да ви издаде медицинско свидетелство, което ще можете да приложите жалбата си в полицията.

Дори ако не сте сигнализирали веднага властите, имате срок от един месец от акта на домашно насилие, в който да ви бъде издадено медицинското свидетелство и да подадете жалбата. Вместо вас това може да направи и брат, сестра или роднина по права линия – родител, баба или дядо например. За внасянето на жалбата не дължите никакви такси.

В случай че партньорът ви тормози психически, заплашва ви или злоупотребява с вас, без да упражнява физическо насилие, при подаването на жалбата към МВР ще ви помолят подробно да опишете своето оплакване, за да ви съдействат адекватно. Възможно е да не желаете да посочвате настоящ адрес заради опасения от преследване – тогава в полето за адрес въвеждате такъв на отдел на дирекция “Социално подпомагане”.

Посочвате и данните на извършителя, включително адрес, на който може да бъде призован, и телефон за контакти.

Оттам нататък Районният съд по постоянен или настоящ адрес ще разгледа жалбата и ще прецени дали и какви мерки за защита ще наложи в рамките на до един месец от получаването на оплакването.

Извършителят може да бъде предупреден да се въздържа от домашно насилие, а при нарушение на заповедта бива задържан от МВР. Сред по-сериозните санкции са отстраняването му от общото жилище за определен от съда срок, налагане на ограничителна заповед, отнемане на децата или задължаване за посещение на специализирани програми. Съдът може да наложи няколко мерки за защита от домашно насилие едновременно.

Как обаче да постъпите, ако се страхувате, че отново можете да станете жертва на тормоз в месеца, в който очаквате постановлението на Районния съд?

Имате право при посещението си в РПУ да подадете молба за налагане на спешни мерки за закрила, след което полицията веднага предприема действия – идентификация и евентуално задържане.

Един добър съвет е още при подаването на жалбата да се консултирате с юрист относно възможностите си и как да действате впоследствие. Най-точна и изчерпателна информация ще получите от специалист по наказателно право.

В някои кантори предлагат правна помощ на жертви на насилие про боно, ако се нуждаете от безплатен правен съвет. По данни от юристи, с които Webcafe.bg разговаря, отношението на МВР към жалбите за домашно насилие в последните месеци е станало доста по-внимателно заради големия брой тежки инциденти и общественото внимание към проблема.

Като цяло първите, които трябва да потърсите за съдействие, са органите на реда, които ще приемат жалбата ви и ще я придвижат към съда.

Независимо дали сте жертва на еднократно посегателство или на системен тормоз, можете да се обадите на “Телефона на доверието” на Българския червен кръст – +3592 492 30 30, откъдето ще ви окажат психологическа помощ и ще ви посъветват какво да правите, след като затворите телефона.

Към кого може да се обърне за подкрепа жертва на домашно насилие попитахме и Гергана Куцева, директор “Развитие и комуникация” към Българския фонд на жените. Фондът организира за втора поредна година Шествие за правата на жените и към момента е единствената българска фондация, която подкрепя местни неправителствени организации, работещи за правата на жените.

Като един от вариантите за помощ при домашен тормоз от физически и психически характер можем да посочим фондация “Асоциация Анимус” и тяхната гореща телефонна линия, която е денонощна. Общонационалният телефон, на който можете да се свържете, е 0800 18 676. На него ще бъдете консултирани от психолози. Ако ситуацията е ескалирала, ще ви посъветват директно да повикате полиция.

Винаги е добре да има запис, че е подаден сигнал на спешния телефон, защото той впоследствие се използва като доказателство за издаване на ограничителна заповед, подвеждане под съдебна отговорност и т.н., казва Гергана Куцева.

“Анимус” имат кризисен център за настаняване на име “Света Петка”, който се намира на ул. “Екзарх Йосиф” 85 в столицата. Той е с денонощен достъп и можете да ви бъде осигурено спешно настаняване, ако вече сте се свързали на горещата телефонна линия на фондацията.

Центърът приема пострадали от домашно насилие не само от София, но и от цялата страна, и може да осигури до 6 месеца престой. Намира се под денонощно наблюдение и има условия за грижи и за малки деца и бебета. Капацитетът на “Света Петка” е до осем души.

Програма за предоставяне на кризисно настаняване предлага фондация “П.У.Л.С.”.

Техният кризисен център се намира в Перник и се помещава в триетажна сграда, чийто последен етаж е отделен за предоставяне на услугата “Защитено жилище”. Капацитетът е от 10 легла, а периодът на престой – от 4 до 6 месеца. Горещите телефони на центъра са +35976 60 10 10 и +35976 60 33 60.

Кризисен център с отдел за настаняване има и в град Бургас като капацитетът му е 8 места и в град Варна с капацитет от 10 места. Телефоните им за контакти са съответно +35956 82 52 05 и +35952 613 830.

Центровете за настаняване на жертви на насилие нямат пълна статистика за броя на пострадалите; дейността им е делегирана от държавата и не се следи ежегодно. Местата за настаняване са малко и са предимно в големите областни центрове на страната.

Освен това финансирането им е малко – един храноден на майка с дете е оценен на около 1,30 лв.

Най-добрият подход след претърпяно домашно насилие е да се обърнете към МВР и да следвате законовите стъпки, въпреки отрицателните примери, случили се в последните две години.

източник: webcafe.bg

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *