Партньор на Проватон
 РОКЕРИ ВЪВ ВАРНА ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ЗАГИНАЛИ СЪБРАТЯ

РОКЕРИ ВЪВ ВАРНА ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ЗАГИНАЛИ СЪБРАТЯ

Сподели в

С шествие стотина мотористи от Варна отбелязаха Деня в памет на загиналите свои събратя, който от три години насам се отбелязва в третата неделя на септември. Те се събраха на бившата циркова площадка в града под мотото „Ние сме хора, а не донори“, като подобна инициатива имаше в още над 20 български града. Свещеник отслужи заупокойна молитва за загиналите и молебен за здраве на живите, след което поръси рокерите и техните мощни машини със светена вода, за да бъдат закриляни от Господ на пътя. Веднага след това мотористите се отправиха на шествие до Районния съд, където поставиха венци на лобното място на свой колега.

„Основното послание, което искаме всички да разберат, е, че ние сме тук, ние сме като останалите хора в държавата. Равни сме на пътя с всички останали. Трябва да има взаимно уважение между участниците в движението, било то велосипедисти, мотоциклетисти, автомобилисти или шофьори на камиони. Не трябва да има деление или пренебрегване на някои участници, защото например са по-малки. Ние сме хора като всички останали. Обичани сме от децата си, ние сме деца на някого друг“, заяви един от организаторите Джако Лазаров.

Според Христо Желязков, на който почти целия живот е преминал върху мотора, най-важно е шестото ти чувство, докато си на пътя. „Трябва така да се шофира, че да се предвиждат ситуациите преди да се случат. Нужно е много оглеждане, много внимание, особено на пешеходните пътеки и там, където има училища и деца“, категоричен е Желязков.

Той споделя, че често среща шофьори, които говорят по мобилния си телефон, а това е изключително рисковано. „Бих казал пълно безобразие. Карат без изобщо да гледат в огледалата какво се случва около тях. Хората трябва да знаят, че колата спира бързо, има четири гуми, но моторът какво да прави? Младите сега гледат да карат колкото се може по-бързо, но изобщо не се съобразяват с останалите участници в движението“, допълни Желязков.

Само от началото на годината до 7 септември по пътищата на България са загинали 31 мотористи, сочи черната статистика. Това е с един повече в сравнение със същия период на 2017 г. Иначе ранените мотористи са с 41 по-малко, а тежките пътно-транспортни произшествия с участието на мотори са с 23 по-малко.

източник: budnavarna.bg

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *