Партньор на Проватон
 Патриарх Неофит във Варна: Нека говорим и мислим не за насилие, а за мир и любов

Патриарх Неофит във Варна: Нека говорим и мислим не за насилие, а за мир и любов

Сподели в

На днешния ден сме честити, че сме потомци на достойни българи, каза днес във Варна Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит. По думите му, съвременниците ни трябва да бъдат изпълнени с признателност към тези славни мъже, които са организирали църковно-народния събор в Преслав преди 1125 години. За предците ни този ден е бил от огромно значение, а на нас носи вдъхновение, каза още Негово Светейшество, съобщи БТА.

По случай първия учебен ден утре патриархът пожела „българите да говорим и мислим не за насилие, а за мир и любов, за просперитет на цялата ни скъпа родина“. Честването на 1125-годишнината от Преславския църковно-народен събор във Варненската и Великопреславска епархия започна днес с отслужване на Света Божествена литургия в Катедралния храм “Успение Богородично” в морската столица. В богослужението участваха членове на Светия Синод, сред които Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, игумени на големи български манастири, свещеници от епархията. На литургията присъстваха кметът на града Иван Портних, областният управител Стоян Пасев, командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев, много миряни.

След литургията висшите духовници ще отпътуват за Велики Преслав, където ще бъде отслужен Благодарствен молебен в Дворцовата базилика в Националния историко-археологически резерват. Преславският църковно-народен събор от 893 година се смята за едно от най-значимите събития от времето на Първата българска държава и заедно с покръстването на българите, започнало през 864 при княз Борис I, е основополагащо за изграждането на Българската православна църква. По време на събора се решава владетел на България да бъде вторият син на княз Борис – Симеон, столицата да бъде преместена от Плиска в Преслав, а богослужението да се извършва на български език.

източник: live.varna.bg

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *