Партньор на Проватон
 Музей на пожарната отваря във Варна

Музей на пожарната отваря във Варна

Сподели в

Музей, посветен на противопожарната дейност ще отвори врати в Градската пожарна в началото на декември.

Това каза в интервю за Радио „Фокус“-Варна директорът на Регионалната дирекция по пожарна безопасност и защита на населението в морския град комисар Тихомир Тотев.

По думите му много граждани са се отзовали като са дарили документи, наредби на общински съвети, сведения и стари униформи и учебници за експозицията. Така за няколко месеца са събрани около 30 артикула. С тях ще бъде допълнена съществуващата музейна сбирка.

Според комисар Тотев идеята на ръководството е била музеят да отвори врати още през Седмицата на пожарната безопасност преди седмица, но поради продължителни ремонти е предпочетено това да се случи около датата 19 декември.

На този ден във Варна ще бъдат отбелязани 140 години от началото на пожарното дело в града. Комисар Тотев припомни, че през далечната 1878 година по предложение на тогавашният кмет на Варна Велико Христов, са закупени първите две ръчни помпи (тулумби) и принадлежности към тях и са назначени четирима щатни пожарникари. С това се поставя началото на пожарната служба в града.

източник: novavarna.net

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *