Партньор на Проватон
 5-те съставки за чувствен живот

5-те съставки за чувствен живот

Сподели в

В този забързан живот, често забравяме да обръщаме внимание и да бъдем благодарни за малките неща. Малките неща благодарение, на които получаваме големите. Как да възтановим загубената благодарност? Много простичко – като се съсредоточим върху усещанията, които ни носят щастие и удоволствие, всеки ден.
Ние се ангажираме със заобикалящния ни свят чрез нашите сетива.Често обаче тялото ни реагира с раздразнение. Например чуваме онези трептения при силен шум, които ни влудяват, докосването на тъпканиците в метрото, прекалено тежки парфюми. Когато стимулите са прекалено високи, тялото ни се опитва да намали сетивното ни възприятие. Лошото е, че това не се случва само с неприятните усещания, а и с приятните.
Съществуват всякакъв вид достъпни за нас удоволствия, които събуждат сетивата ни. Можем да използваме ежедневието, за да съживим чувствителността и да си върнем тези важни усещания.

Ако активно и съзнателно обръщаме внимание на петте си сетива, ние ставаме чувствено оживени и пренасочваме чувствителността към удоволствие.

Зрение

Свързано изображениеКъдето и да се намирате, откривайте красиви неща, които ще се радвате да гледате. Ако прекарвате твърде много време в офиса например, може да си сложите дисплей на компютъра, който да ви доставя удоволствие да наблюдавате.
Ключът е да се съсредоточните върху нещо, което ви харесва, а не нещо, което нарушава нервната ви система.
Слух

Резултат с изображение за hear musicНаправете си плейлист с любима музика и си я слушайте, когато ви е кеф. Намерете спокойно място, където да се усамотите и да слушате тишината. Ако сте сред природата, чуйте шумоленето на листата, песните на птичките. Фокусирайте се върху различните звуци и ги оставете да се слеят в едно.
Осезание

Резултат с изображение за touch
Докосвайте различни повърхности съзнателно и забележете какви усещания произвеждат. Обърнете внимание на това какво се случва, когато обвиете ръце около топла чаша или такава с ледена напитка. Грапави, гладки повърхности, опознавайте с докосване и се наслаждавайте на усещанията.
Обоняние

Свързано изображениеПреди да опитате храната си или да отпиете от напитката си, вдишайте аромата. Представете си как ароматът се движи в тялото ви. Нека миризмата се регистрира и наблюдавайте реакцията на тялото си.
Вкус

Резултат с изображение за tasteНаслаждавайте се на храната, която поемате. Уверете се, че всяко едно рецепторче се е докоснало до нея и тогава преглътнете. Особено след като е преминала през обонянието ви.

 

Ка́трин Арейби

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *