Партньор на Проватон
 10 безплатни съвета, за които плащаме на психотерапевтите

10 безплатни съвета, за които плащаме на психотерапевтите

Сподели в

Изследванията показват, че психотерапевтите в Швейцария получават най-високата заплата в своята област – средно по 88 304 долара на година. Препоръките, които ще получите от тези скъпи специалисти, не се различават особено онези, които ще ви даде почти всеки един психотерапевт. А ако попитате някой, който току-що е излязъл от кабинета на психотерапевт, какво е научил, ще чуете един от следните 10 отговора.

И това не е така, защото те просто нямат тези проблеми, а защото тези отговори просто са универсални за голяма част от хората. Защо да плащате много пари, ако можете да намерите отговорите, които са ви необходими, сами?

Голяма част от проблемите ви идват от детството

Как се държаха родителите ти, когато беше малък? Какви бяха мотивите им? Има толкова много теории, които обясняват защо нашите проблеми произтичат от детството ни. Ако успеете да разберете защо родителите са направили това или онова в еди коя си ситуация, ще можете да им простите и да направите огромна стъпка към приемането на себе си такива, каквито сте.

Повечето проблеми съществуват само в главата ви

Вътрешният диалог, който водите със самите себе си от рода на „Трябваше да отговоря по различен начин“ или „Той го направи, защото …“ са абсолютно безполезни. Не можем да обясним действията на другите хора – те са израснали в друга атмосфера, имали са своите собствени преживявания, които се различават от вашите. Ето защо, когато се опитвате да разберете причините на някой друг да действа по този или онзи начин, вие се сблъсквате с проблемите, които всъщност сами си създавате.

Говорете повече за чувствата си, не правете оценки на другите

„Страдам, защото ми причини това.“

„Какво съм сторил?“

Как да избегнем оценяването на дадена ситуация? Когато обвините някого в нещо, той или тя обикновено се опитва да се защити. Ако изразите чувстата си обаче, ще дадете на човека отсреща шанс да поправи стореното, да запази достойството си и да обясни позицията си

Трябва ви е грижа повече за вас, отколкото за мнението на другите

Не е здравословно да се сравнявате с другите. Всеки има свои познания и финанси, своя собствена физическа форма и лични качества, желания и постижения. Ако сте вдъхновени от идеите на някого, това е страхотно – вие формирате собствените си желания и цели. Но ако постоянно завиждате на живота на другия, вие унищожаваме вашия личен, на когото трябва да се наслаждавате.

Излезте от зоната си на комфорт

Този съвет е добър за всички сфери на живота. Ако искате да си намерите съпруг, да се срещате с точните  хора, да смените работата си, да откриета вашата страст; всичко, което трябва да направите, е да излезете от вашата зона на комфорт

Поставете граници и не позволявайте на другите да ги прекрачват

В повечето случаи хората, които посещават психолозите, се опитват да намерят разрешение на проблем, възникнал при взаимодействието с други хора. Тъщата им винаги ги дразни, шефът им е гневен и т.н. Съветът, който се дава в тези ситуации, е да се поставят ясни граници. Ако търпите нечие лошо отношение, нищо няма да се промени. Решите ли да защитите границите си обаче, човекът от среща ще започне да ви уважава малко повече.

Всеки ден правете малка крачка един към друг

Един навик се формира след 20 дни и се „програмира“ в съзнанието ви в продължение на 20 дни. Психолозите препоръчват да правите винаги крачка един към друг. Това означава, че ако не можете да кажете „благодаря “ на съпруга си, например, напишете всичките му добри постъпки за всеки един ден. След като му благодарите за малките жестове, ще осъзнаете, че той не е толкова лош.

Помислете за опита, който сте придобили благодарение на конкретната ситуация

Всяка стресова ситуация означава, че сте излезли от вашата комфортна зона. Вие сте придобили ново преживяване, което ще ви помогне да го запомните, за да не се случи подобна ситуация в бъдеще. Ако сте закъснели за работа и не сте получили годишна награда за „най-съвестен служител“, например, причината е очевидна тук.

Бъдете по-внимателни с промените

Когато се опитате да промените нещо, не прекалявайте. Ако имате някои семейни проблеми и знаете как да подобрите ситуацията, направете го сами. Имате избор, разбира се –  може да промените себе си и всичко да приключи, или да принудите близките си да направят това, което искате, и да ви помогне да поддържате нестабилна атмосфера. Изборът зависи от вас.

Трябва да сте готови да приемете поражението и да приемете, че не можете да постигнете всичко. Не премисляйте отново и отново и не смятайте, че времето, което прекарвате на работа е изгубено. Седнете и анализирайте конкретната ситуация и съвсем скоро ще изберете правилната посока, и ще крачите  смело напред.

Не се самоизмъчвайте, отнасяйте се към себе си като към добър приятел

Трябва да можете да приемате загубите и да се примирите с факта, че нямате контрол над всичко. Не премисляйте дадена ситуация отново и отново. Времето, което сте инвестирали в нея, не е провалено. Спрете за миг и се поучете от грешките си. Само така ще можете да поемете отново по правилния път.

 

източник: lifetime.bg

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *