Партньор на Проватон
 Ролята на егото в тренировките

Ролята на егото в тренировките

Сподели в

Повечето трениращи са чували поне веднъж фразата ‘Остави егото извън залата’. Известни с нея са и фамилията Gracie, които привлякоха интереса на мнозина към бразилското джиуджицу чрез UFC.

‘Остави егото извън залата’ е ключова насока за всички новобранци в спорта – стъпи ли в ‘храма’ човек, бързо трябва да се адаптира. Трябва да е наясно, че знае по-малко, отколко дори подозира. А ако си измисля движения с приятелите или пък заздравява врата си, за да стане едва ли не недосегаем откъм задушавания, тогава нещата стават още по-страшни.

Идеята зад фразата е, че за да станем добри в спорта, първо трябва да приемем факта, че се справяме ужасно – и едва тогава да започнем да градим. Важно е да имаме предвид също, че учителите ни идват под всякакви форми – най-добрият инструктор може да се окаже два пъти по-лек, много по-млад или по-възрастен, или като цяло просто може да не се вместя в представите ни за ‘учител’. Изключителни познания могат да бъдат получени както от експерти, така и от новобранци – стига да има желание за това. Често се случва така, че най-ценните уроци идват точно от хора, за които не сме подозирали, че могат да ни научат на каквото и да било. Фразата също ни напомня за независимостта, с която разполагаме в битка – контролираме повече ситуацията, отколкото сме готови да осъзнаем.

С напредването в спорта обикновено нагласата към фразата и нейното разбиране се променят. Важното е да не забравяме, че като цяло не знаем нищо за което и да е бойно изкуство и навярно цял живот няма да ни стигне да научим всичко. Необходимо е обаче да продължаваме да оценяваме разумно силните и слабите си страни, да знаем къде се намираме, в какво сме добри и върху какво трябва да работим допълнително. Егото стои на входа на залата, но наблюдава и си взима бележка.

Изумителни са пресечните точки между спорта и ежедневието. Оказва се, че е полезно да оставяме егото си настрана в доста голяма част от ситуациите, в които ни поставя животът – друг е въпросът дали сме готови да го направим.

източник: mma.bg

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *