Партньор на Проватон
 Изследване сочи: Варна ще е с на-силен пазар на труда следващото тримесечие

Изследване сочи: Варна ще е с на-силен пазар на труда следващото тримесечие

Сподели в

Според работодатели очакванията са наемането на служители да се увеличи с над 17 % край морето

Данни от изследване сред работодателите у нас сочат, че най-силен пазар на труда се очаква във Варна с нетна прогноза за заетостта от +17%. Прогнозите са за периода октомври- декември 2018 година. Резултатите са от обзорното изследване на ManpowerGroup за заетостта за четвъртото тримесечие на 2018 г.  Като цяло те показват, че българските работодатели продължават да отчитат положителни перспективи за наемане на служители до края на годината.

Представителите на бизнеса във всички десет индустриални сектора очакват да увеличат нивата на заетост в периода октомври-декември, като най-силната нетна прогноза от 18% е отчетена в сектор „Производство“. Силни очаквания за наемане на нова работна ръка има и в сектор „Земеделие, лов, горско стопанство и риболов“ и „Търговия на едро и дребно“ с прогнози от съответно +14% и +12%, докато работодателите от сектора на строителството  споделят най-слабите намерения за наемане с прогноза от +2%.

В сравнение с предишното тримесечие най-големи подобрения на плановете за наемане на служители регистрират работодателите от сектор „Минно дело“, който отчита най-значително увеличение от 11 процентни пункта, и от сектор „Електричество, газ и вода“, където има ръст от 5 процентни пункта.

Значителен ръст на заетостта се очаква и в Русе, където прогнозата е +13%, докато работодателите в Бургас споделят предпазлив оптимизъм относно плановете си за наемане с прогноза от +10%. В същото време работодателите в Пловдив и София споделят скромни перспективи за наемане с прогнози от съответно +8% и +7%.

10% от тях очакват да увеличат нивата на заетост, 3% предвиждат да ги намалят и 81% не отчитат промяна. Коригирана спрямо сезонните колебания, нетната прогноза за заетостта е +10%.

източник: novavarna.net

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *