Партньор на Проватон
 За ползите от недодяланата фотография

За ползите от недодяланата фотография

Сподели в

След време и най-любителската снимка се превръща в изкуство – фотографката Галя Йотова цитира Сюзан Зонтаг по повод изложбата си „Кутия с негативи“ в Софийския арсенал – Музей за съвременно изкуство (до 14 октомври). Галя е дарила негативи на свои снимки, правени от края на 80-те до 2000 г. на Националната художествена галерия, като част от кадрите можем да видим в изложбата сега. Във фокуса на интереса й са фестивали и културни събития, част от участниците впоследствие се превръщат в знакови лица за развитието на културата. На първите репетиции на куклен театър „Дора Габе“, Толбухин (днес Добрич) от сезон 1987/1988, например, се виждат Стефан Москов с Мая Новоселска, Кръстю Лафазанов.

Все повече съм привърженик на недодяланата фотография, казва Галя в интервю за БНР, в смисъл на фотография, която не е дигитално излъскана, изчистена, красива, защото – според Бертран Ръсел – по-недодяланата фотография разкрива по-добре истинността. Сега установявам, че кадри, които преди не съм харесвала заради несъвършената им композиция, сега са ми много по-интересни.

Галя Йотова участва в последния брой на EVA с портрети на художничката Сирма Сарафова-Ораховац и кадри от ателието й в центъра на София.

източник: еva.bg

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *