Партньор на Проватон
 Варненският театър с премиера днес по творба на Чехов

Варненският театър с премиера днес по творба на Чехов

Сподели в

Първата си премиера за 98-ми творчески сезон ДТ “Стоян Бъчваров” ще представи днес и утре на сцена, научи Moreto.net.

От 19.00, на сцена Филиал, предстоят премерните спектакли на „Магьосническо езеро“, по превода на комедията “Чайка“ от Немил-Недраг, постановка и среда Стоян Радев Ге. К., плакат и фотография Симеон Лютаков.

Режисьорът е привлякъл актьори от различни поколения: Веселина Михалкова (Аркадина), Ивайло Иванов (Тригорин), Цветина Петрова (Нина Заречная), Ненчо Костов (Костя), Полина Недкова (Маша), Станислав Кондов (Семьон), Даниела Викторова (Полина), Николай Божков (Дорн), Пламен Димитров (Сорин), Свилен Стоянов (Шамраев), Гергана Арнаудова (Дуня) и Константин Соколов (Яков).

Стоян Радев Ге. К. подхожда към „Чайка“, като свежда сценографията до минимум, който има за цел да извади в едър план единствено и само душевния живот на героите, в чието пресъздаване Чехов остава ненадминат. Режисьорът си задава въпроса „Защо героите в „Чайка“ се поставят в категорията „нещастници“ и казва още: “Винаги съм бил убеден, че те са на върха на своето земно щастие, за което обаче не си дават сметка и по някаква причина започват да го преобразуват в нещастие“.

Именно в разкриването на механизмите около това преобразуване се крие магията на „Магьосническо езеро“. Екипът обещава, че довечера и утре варненци ще видят един покоряващ сетивата и ума камерен спектакъл, в който актьори и зрители са заедно на сцената, еднакво обсебени и еднакво погълнати от случващото се. Без да поставя разделителна линия между тях, „Магьосническо езеро“ ще ги увлече в орбитата на своята фина чувствителност и ще ги поведе води към онова катарзисно преживяване, което е крайната цел на всяко изкуство.

източник: moreto.net

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *