Партньор на Проватон
 Ключът за щастието е в храната

Ключът за щастието е в храната

Сподели в

Все повече хора се стремят към здравословно хранене, защото осъзнават здравословния риск, като диабет, затлъстяване, хормонален дисбаланс, рак, сърдечни заболявания и за съжаление още много други. Но знаете ли, че освен за физическото здраве, здравословното хранене е от особено важно значение и за психичното здраве? Оказва се, че здравословното хранене може да намали риска от депресия и безпокойство.
Проучвания твърдят, че се забелязва сериозно и бързо нарастване на нарушенията на психичното здраве, а терапиите и медикаментите са основават на 2.5 трилиона долара годишно в световен мащаб.
Един от начините за повишаване на психичното благосъстояние е чрез правилното зареждане на мозъчните клетки чрез въглехидрати. Комплексните въглехидрати се намират в плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни и са от значителна полза за здравето на мозъка, тъй като бавно отделят глюкоза в нервната система. Това помага за стабилизирането на настроението ни.

Резултат с изображение за eating carbs cartoon
Интересен факт е, че простите въглехидрати, които са открити в сладки храни и напитки, оказват отрицателно въздействие върху психическото състояния на човек. Често се използват такива “захарни” храни, за утешение и успокоение, но това може да доведе до реакция, подобна на пристрастяването в мозъка, подобна на пристрастяване към наркотици, които увеличават настроението в краткосрочен план, но имат отрицателни дългосрочни последици.
Увеличаването на приема на сложни въглехидрати и намаляването на захарните напитки и храни, може да бъде първата стъпка към увеличаването на щастието и цялостното благосъстояние на организма.

 

Ка́трин Арейби

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *