Партньор на Проватон
 До 15 септември варненци могат безплатно да проверят ХИВ статуса си

До 15 септември варненци могат безплатно да проверят ХИВ статуса си

Сподели в

С отворени врати и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН Варна се включва в Националната лятна АНТИСПИН кампания.

Това съобщи д-р Янка Драганова, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести” към Регионалната здравна инспекция (РЗИ) – Варна.

Д-р Драганова припомни, че кампанията е стартирала на 15 август и ще продължи до 15 септември, като през тези дни Регионалната здравна инспекция организира „Месец на отворените врати“.

Всички желаещи могат да се консултират и изследват за ХИВ/СПИН безплатно в стая 501 в дните понеделник, сряда и петък от 9.00 до 12.00 часа и от 12.30 до 16.00 часа. Д-р Янка Драганова допълни, че съвместно с Община Варна и неправителствени организации на 4 и 11 септември за времето от 15.00 до 17.00 часа пред един от търговските центрове ще се проведе анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН. На неправителствени организации са раздадени бързи тестове, за да бъдат изследвани рискови групи. Здравни материали и специално подготвени брошури са раздадени и на здравни медиатори.

Над 162 000 души в цялата страна са се изследвали в 13-те кабинета за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ към Регионалните здравни инспекции от началото на годината до месец юли. През периода от 1986 година до 3 август 2018 година в България са регистрирани общо 2 876 лица с ХИВ инфекция. От началото на тази година са открити нови 161 ХИВ–серопозитивни. Запазва се тенденцията от последните години броят на новорегистрираните мъже да е многократно по-голям от инфектираните жени. Тази година най-засегната е възрастовата група 30-39 години, следвана от възрастовата група 20-29 г. По път на инфектиране се запазва тенденцията от последните години – 90% от новорегистрираните с ХИВ–инфекция са се инфектирали по сексуален път.

В 9% са инфектирани при инжекционна употреба на наркотици.

 

морето.нет

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *