Партньор на Проватон
 5-ТЕ ТАЙНИ НА БОЙЦИТЕ ЗА ОТСЛАБВАНЕТО

5-ТЕ ТАЙНИ НА БОЙЦИТЕ ЗА ОТСЛАБВАНЕТО

Сподели в

Наскорошно проучване изследва методите, които бойците използват, за да се вместят в категориите си. Това все още е доста мътна материя за мнозина, но все пак няколко факта изпъкнали пред учените.

ПЪРВИ ФАКТ

Ако искате да се отървете от мазнините, за да се вместите в дадени килограми, консумирането на въглехидрати в рамките на 4 часа покрай тренировката ще ограничи оксидацията на липидите и тяхното изразходване. Това засяга особено високогликемичните въглехидрати – инсулинът намалява ефекта на липозата и ограничава оксидацията на мазнините.

Извод: Ако искате да горите мазнини, не яжте бързи въглехидрати покрай тренировките.

ВТОРИ ФАКТ

Въпреки че има разни доказателства, които показват, че оксидацията на мазнините се подобрява при наличието на по-малко въглехидрати, важно е също да отбележим, че при същите условия се увеличава и оксидацията на аминокиселини. Ако тренирате и спазвате диета, за да отслабвате, навярно ще изгубите и мускулна маса. Ако целта ви е да отслабнете, за да можете да се състезавате, едва ли ще искате да загубите и част от силата си едновременно с това.

Извод: Поддържайте интензитета нисък, когато тренирате, за да горите мазнини. В противен случай, може да изгубите и мускулна маса. Бодибилдърите са наясно от години, че ходенето, както и други нискоинтензивни упражнения са най-добри за отслабване и запазване на мускулната маса.

ТРЕТИ ФАКТ

Интересно е да отбележим също, че колкото по-дълги са тренировките, толкова повече се увеличава оксидацията на мастните киселини, като същевременно с това спада и консумацията на въглехидрати. Според проучването, липидите се активизират повече по време на тренировка, ако не е налична подкрепата на въглехидратите. Въпреки това обаче, понеже е възможно да почнат да се разграждат протеини при тези условия, препоръчва се да се увеличи техния прием.

Извод: За да не губите мускулна маса, можете да приемате BCAA или бавни протеини с казеин по време на тренировка.

ЧЕТВЪРТИ ФАКТ

Разделяйки тренировките, можете да горите дори още повече мазнини. Запасът на мазнини нараства с течение на времето, но е възможно да продължите тяхното изгаряне и да намалите задържането им в тялото като подтиквате тялото си да работи до по-късно през деня, когато обикновено мазнините се натрупват най-много.

Извод: Намалете задържането на мазнини в тялото си, разделяйки тренировките на две – сутрин и вечер.

ПЕТИ ФАКТ

Ранните тренировки на гладно, със средно натеоварване спомагат при горенето на мазнини. Имайки предвид намалената вероятност от въглехидратен прием преди тренировката, ниската кръвна захар по време на тренировката подобрява адаптацията на мускулите и чувствителността към инсулин, като същевременно се оптимизира и оксидацията на мазнини.

Извод: Правете леките тренировки сутрин, а тежките по-късно през деня, когато вече имате повече енергия.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Ако искате да горите мазнини, най-добре тренирайте сутрин и не прекалявайте. Ограничавайки въздействието на въглехидратите и принуждавайки тялото си да използва мазнините, които е задържало, ще му помогнете да ги гори по-ефективно. Ако се притеснявате от загубата на мускулна маса, приемайте BCAA по време на тренировка. Тежките сесии оставете за по-късно през деня, когато вече имате повече енергия и тялото започва да се запасява.

 

mma.bg

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *