Партньор на Проватон
 Този септември осем градски градинки във Варна ще получат нов облик

Този септември осем градски градинки във Варна ще получат нов облик

Сподели в

ЗАСАДИ В КВАРТАЛА, заедно с БИОМРЕЖА.

Запустели парцели във Варна ще се превърнат в китни малки градинки по проект „Засади в квартала“ на Сдружение Асоциация Биомрежа. Одобрената от община Варна програма за облагородяване на изоставени градски площи предвижда с дейностите по засаждане на декоративни дръвчета, храсти, рози и градински подправки да бъдат включени младежи и 80 ученици от Еко-училищата във Варна, сред които 8 деца в неравностойно положение чрез местен клуб „Широко сърце“, както и представители на живеещите в близост варненци.

Целта на проекта е в състезателен дух да провокира в младите хора на града отговорно и ангажирано отношение към средата, в която растат, и едновременно с това те да получат ценни знания по земеделие.

„Засади в квартала“ ще покаже на жителите на общината, че отглеждането на растения, дори ядливи и билки в градски условия е ефективно средство за подобряване на условията и качеството на живот. Жителите на Варна, могат да станат творци, показвайки личните си здравословни навици и креативност, за да превърнат близката градинка в своето чисто и зелено място.

Грижата за вече облагородените градски площи ще бъде поверена на жилищните кооперации, които се намират в близост, както и на учениците и младежите, участвали в създаването им.  В дните, в които ще се работи, ще се провежда обучение от специалистите, ангажирани по проекта, как да бъдат поддържани насажденията. Всеки от бъдещите стопани ще получи и специална значка – знак за поет ангажимент за опазване и развиване на вече оформените стопанства. Естествено, за добре свършената работа, ще има подаръци и награди.

Идеята на „Засади в квартала“ е „градското земеделие“ да създаде възможности за  здравословно и смислено прекарване на свободното време на младите хора, които често страдат от липса на активно движение и на „реални контакти“, извън социалните мрежи и чатовете, както и да възроди позабравеното отговорно отношение на жителите на Варна към вида на общите градски пространства.

За правилното изпълнение на всички земеделски дейности по проекта Асоциация „Биомрежа“ е ангажирала специалисти, а местата са определени с активното съдействие на районните кметства на община Варна.

 

vnews.bg

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *