Обичам краставици!
Та кой не обича краставици? На салата, в сандвич или просто да си гризкаш с малко солчица. Освен за хапване, често се използва краставица в козметиката. Като, че ли обаче хранителната й стойност бива подценявана. Истината е, че съдържанието на вода в краставиците е едно от многото им преимущества.
Краставицата и костите
Високото съдържание на витамин К е от ключово значение за здравето на костите. Една краставица снабдява с над 20% от препоръчителната доза за деня витамин К.
Краставицата и сърдечно-съдовото здраве
Краставиците съдържат антиоксиданти, включително флавоноиди, за които е известно, че предпазват от сърдечни заболявания.
Краставицата и хидратацията
Всички знаем, че количеството вода в краставицата е голямо. И всички знаем, колко важна е водата за организма и цялостната му хидратация.
Краставицата и килограмите
Краставиците са с ниско съдържание на калории и високо съдържание на течност. Всичко, което е нужно за балансирана диета.
Краставицата и кожата
Виждали сте, а може би дори сте си прилагали на сами себе си, резенчета краставици на очите. Краставиците съдържат естествени химични вещества, които притежават възпалителни свойства. Успокоява кожата и намалява отоците. Именно това е причината краставиците да се използват като вътрешно средство за лечение на акне и на слънчеви изгаряния.
Краставицата и дъхът
Една от най-често срещаните причини за лош дъх е остатъците от храна в устата. Течността в краставиците, както и производството на слюнка, предизвикано от дъвченето, помага да се “измие” устата от мръсните виновници.
Ка́трин Арейби