Партньор на Проватон
 Как да преборим вредните навици

Как да преборим вредните навици

Сподели в

Дори и най-добросъвестните хора имат по някой лош навик за разбиване. Това обаче не е толкова страшно. Независимо дали не можете без десерт след всяко ядене или прекарвате твърде много време във Facebook, да се отървете от всеки навик е напълно постижимо.

Какво точно е навик?

Навикът е нещо повтарящо се, което човек прави постоянно. Дали е „добър” или „лош” вече е субективно. Всъщност навиците представляват механизъм за учене в съзнанието Ви, отбелязва Уенди Ууд, специалист по поведенчески анализ и професор по психология и бизнес в Университета в Южна Калифорния. Когато дадено действие ни кара да се чувстваме добре, съзнанието ни създава връзка между него и бъдещи ситуации, в които попадаме, така че автоматично отново да се почувстваме добре.

Тъй като навиците зависят от обстановката, това което води до конкретното поведение психолозите наричат „котва” или „стимул”. Това е сигнал, който казва: „Хей, това е същата ситуация, така че нека направим същото нещо и пак да се почувстваме добре.” Например, щом приключите с обяда, Ви се иска да хапнете нещо сладко. Скучно Ви е? Хвърляте един поглед на Facebook.

Проблемът е, че волята (да не направите нещо „лошо”) избледнява пред властта на тези стимули, обяснява Ууд. В идеалния случай успявате да ги отстраните, но старите навици умират трудно. Така че ключът е в това да формирате нови, по-добри навици, за да не повтаряте старите, по-лоши навици. Ако не можете да се въздържите, по-добре си създайте изкуствени бариери. Например, изключете телефона си, когато тренирате във фитнеса, за да не се разсейвате с него.

Как се създават заместващи навици

Първо, действайте просто. Колкото повече стъпки се налага да изпълните, за да достигнете „наградата”, толкова по-трудно е да научите новия навик. Заместващите навици трябва да са лесни и да Ви карат да се чувствате толкова добре, колкото и оригиналните. Иначе бързо ще се върнете в старото положение, предупреждава Ууд.

Още по-важно е да заложите на нещо достъпно, което винаги Ви е подръка. Особено в края на деня, когато волята ни отслабва и е по-лесно да се поддадем на изкушенията. Ако, например, искате да избегнете яденето на вредни неща, когато се приберете след работа, може да държите най-отпред в хладилника нещо вкусно, полезно и засищащо (и най-добре да е предварително приготвено).

Добрата новина е, че според изследване на Лондонския университетски колеж формирането на нов навик може да отнеме само 18 дни. Уудс обаче предупреждава, че времевата рамка е различна за всеки човек и зависи от различни фактори, като например колко добре Ви кара да се чувствате заместващият навик или колко сте дисциплинирани.

Ето още няколко съвета как да се отървете от старите навици:

  • Променете обстановката – Промените в околната среда могат да са изключително полезни, при създаването на нови навици. Дори и ако е само преместване на пакета с чипс в дъното на шкафа.
  • Дайте си време – Поставете си реалистичен срок за отказване от стария навик.
  • Кажете на приятел – Не всеки иска да сподели целите си с приятели или близки, но пък подкрепата и поздравленията, които ще получите, могат да са много мотивиращи.

А, ако се върнете към лошия навик? Случва се. Приемете го, вижте какво Ви е попречило и си вземете поука.

Изводът

Мозъкът формира навици за важни задачи, като например това да оцелеем и да научаваме нови неща. И макар че е трудно да се преборим с лошите навици, не е невъзможно. Стимулите от околната среда играят значима роля за това, така че най-добрият начин да постигнете успех е да си създадете нови навици, като се стараете те да са прости и приятни.

източник: 2befit.bg

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *