Партньор на Проватон
 7 неща, които не бихте искали да научите твърде късно в живота си

7 неща, които не бихте искали да научите твърде късно в живота си

Сподели в

Не трябва да съжаляваме твърде много за нещата, които сме преживели. Понякога обаче идва момент, в който осъзнаваме, че ако сме знаели някои работи по-рано, със сигурност сме щели да водим по-лек живот като млади. Понякога достигаме до тези прозрения вследствие на личностен растеж и натрупан опит. Друг път – след дълбока криза, която ни кара да се запитаме „Оценяваме ли наистина света, който ни заобикаля?“

Коко често сте се питали „Де да знаех това, когато бях по-млад/а?“. Вероятно не можете да се отървете от мисълта, че ако вашето по-младо Аз е било по-просветено или осъзнато, вие сте щели да се справите със силните емоции и тежките ситуации по-адекватно.

Имайки това предвид, в следващите редове ще ви представим 7 важни житейски урока, които ще променят вашата перспектива и нагласа и ще подобрят живота ви за добро.

Живейте в настоящия момент – тук и сега

Прекарваме твърде голяма част от времето си в планове за бъдещето. Вследствие на това забравяме настоящия момент, пренебрегваме онова, което се случва с нас в конкретния миг. Щастието може да съществува само в настоящето. Миналото вече го няма. Бъдещето все още не е дошло. Настоящето е единственото нещо, което притежаваме.

Нашето съзнание е изключително бурно и странства от мисъл на мисъл със стотици километри в час. Ето защо понякога е трудно да живеем „тук и сега“. Опитайте се да спрете и да се огледате. Вижте какво се случва в момента. Осмислете къде се намирате, вслушайте се в дишането си. Веднъж щом направите това, вашето съзнание ще започне да се разтваря и да оценява настоящия миг. Дори ще усетите, че времето ви вече не се изплъзва.

Не подчинявайте живота си на онова, което смятате, че трябва или не трябва да правите

Винаги ще ги има очакванията на обществото, на семейството ви, на близките и приятелите ви. Но това не означава, че вие трябва да живеете според техните виждания за вашето бъдеще. Само вие знаете кое е най-доброто за вас и единствено ваше е решението какво трябва и не трябва да правите, за да го постигнете. Не следвайте плановете на околните, а единствено вашия собствен, който да ви отведе към щастието и чувството за пълноценност.

Не преувеличавайте

Хората са склонни да преувеличават нещата – дали заради техни вътрешни страхове или поради някаква друга причина, е без значение. Не бива да се поддавате на моментния афект на дадена ситуация, а да преосмислите ставащото след известно време. Ще се убедите, че положението не е било толкова фатално, колкото е изглеждало на пръв поглед.

Следащият път просто си задайте въпроса: „Реално погледнато, ще мисля ли за това и утре? А следащата седмица, догодина?“. Често отговорът ще е „Не.“. Затова елиминирайте всички излишни тревоги, на които се подлагате ежедневно.

Изправяйте се по-често лице в лице със страховете си

Всички се страхуваме от нещо, независимо дали го признаваме или не. Някои от тревогите ни са оправдани, други – не съвсем. Не забравяйте, че всичко е само в главата ви. Колкото по-скоро осъзнаете това, толкова по-добре ще е за вас самите, защото ще придобиете смелостта да се изправите срещу нещата, които ви плашат, за да ги преодолеете.

Действайте бавно, но сигурно. 

Характерни за младостта са стремежът към най-високите върхове и желанието всичко да се случва веднага. Този начин на мислене често води до бързи разочарования след сблъсъка с първите препятствия. Следвайте мечтите си бавно и методично. Постоянството е единственото нещо, която ви гарантира успех.

Не се влияйте от мнението на околните.

Всеки сам носи отговорност за собствените си проблеми, тревоги, възможности и избори в живота. Най-лошото, което може да си причините, е да се оставите на влиянието на мнението на другите.

Истината е, че светът не се върти около вас. Всеки води собствена борба с живота. Най-вероятно хората не ви обръщат толкова голямо внимание, колкото си мислите. Затова не се влияйте от чуждото мнение, не „предполагайте“ какво е мнението на другите за вас.

Оценявайте малките неща в живота

Един от най-важните уроци в живота е признателността. Колкото повече остарявате, толкова повече започвате да цените всичко, което животът ви е предоставил, включително опита, приятелите, семейството, уроците, добрите постижение, дори и провалите. Ако се научите да сте благодарни за всяко нещо, което имате тук и сега, то значи вие сте открили ключа към истинското щастие.

източник: lifetime.bg

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *