Партньор на Проватон
 Наистина ли жена може да върти бизнес?

Наистина ли жена може да върти бизнес?

Сподели в

Да, наистина! И то доста успешно!

 

В последно време все повече жени избират да станат самостоятелни и да не зависят от приходите на мъжа до себе си, започвайки собствен бизнес. За съжаление обаче, като че ли все още не са придобили увереността, че могат да се справят на 100%. Всъщност много жени вярват, че има по-голям натиск върху тях, когато започват бизнес. Вероятно действително е така, тъй като “войната” мъже-жени, не е съвсем стихнала и действително жените биват подценявани. Но се оказва, че могат да бъдат много успешни, някои дори повече и от мъжете. Проучвания доказват, че предприятия с годишни приходи надхвърлящи 1 милион долара са ръководени именно от жени.

Ако вие сте жена, която смята да започне свой бизнес сега, трябва да бъдете подготвена за следните предизвикателства:

1. Тя е твърде емоционална
Жените несъмнено чуват това постоянно – че ще позволят на емоциите си да засенчат преценката си и това ще бъде причина за грешки.
Всъщност фактът за женската емоционалност би трябвало да работи в тяхна полза. Мъжете често правят прибързаи решения, докато една жена има склонност да мисли и да вижда нещата по-ясно, претегляйки позитиви и негативи.
Да имаш някаква емоция по отношения на бизнеса си, със сигурност не е лошо нещо, когато се използва правилно.

2. Тя не може да се справи с всички отговорности
Бизнес, съпруг, деца… Някои смятат, че не може да се справи с всички тези отговорности.
В крайна сметка много жени се чувстват отлично в ролята на майка и управник на бизнес, като безпроблемно намират баланса.
Замислете се – всяка успяла жена, със собствен бизнес ли няма семейство?

3. Тя не е достатъчно образована
Това вероятно е най-тревожният коментар, който може да засегне бизнес дама.
Ако се замислим логично, доста жени управляват семейните си домакинства, особено ставайки въпрос за пари, необходими организационни планове и какво ли още не.
4. Тя не може да е лидер
От деца някак си успяват да ни “набият” в главата, че мъжете са лидрите, а жените трябва сляпо да ги следват. Въпреки, че в повечето случаи е така, всички знаем, че тази идея е погрешна. Със сигурност се сещате за една жена лидер в момента.

5. Тя се тревожи твърде много
Пак опираме до емоциите. Малко тревога може да се окаже от полза, тъй като това означава, че жената разглежда всички възможности. Всъщност да се притесняваш за нещо, означава, че това нещо те интересува, нали?

 

Без значение малък или голям е бизнесът, който една жена ръководи, тя трябва да се гордее с това и да бъде уважавана, че успява! В крайна сметка се оказва, че има доста жени, които са по-добри и от мъжете в ръководенето на бизнес. Аз поне се сещам за няколко…

 

Ка́трин Арейби

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *