Партньор на Проватон
 Какво става с алкохола в тялото ни

Какво става с алкохола в тялото ни

Сподели в

Ефектите на алкохола върху съзнанието и поведението ни са известни на всеки, но колко добре познаваме пътя на алкохола вътре в собственото ни тяло? Докато си поръчваме поредното питие в бара, организмът ни отчаяно се опитва да изхвърли току-що изпитото.

Веднага след първата глътка алкохолът започва да навлиза в кръвта ни. Началото на този процес е още в устата. При попадането си в стомаха, ако той е празен, течността бързо преминава в червата, но ако сме се нахранили добре, алкохолът се смесва с храната и по-голяма част от него навлиза в кръвта именно през стомаха. Храната също така действа в известна степен като буфер, който забавя симптомите на напиването.

Обикновено само около 20% от алкохола навлизат в кръвния поток през стомаха, а останалите 75-80% постъпват през тънките черва.

Снимка 375872

Източник: iStock

Веднъж попаднал в кръвта, алкохолът достига до всички части на тялото, докато попадне в черния дроб, който с помощта на специален ензим – алкохол дехидрогеназа, го разгражда до безвредните вода, въглероден диоксид и вещества, които тялото ни използва за добиване на енергия. Черният дроб неутрализира 80-90% от цялото погълнато количество алкохол.

На помощ идват и бъбреците, които успяват да филтрират около 10% от напитката и да ги изхвърлят чрез урината. Алкохолът принуждава бъбреците да работят по-усилено, което повишава и количеството урина, а това води и до дехидратация на цялото тяло.

Известно количество алкохолни изпарения напускат организма ни през белите дробове, което прави възможно отчитането на алкохолна консумация чрез дрегер.

Кожата също изхвърля малко от алкохола чрез потта.

Снимка 375873

Източник: iStock

При бременните жени, все още нероденото бебе се оказва изложено на същата концентрация алкохол в кръвта, каквото е и тази на майката, тъй като веществото безпрепятствено преминава през плацентата. Но докато организмът на майката може да се справи с определено количество и да го неутрализира, бебето е беззащитно и дългосрочните последствия за него може да бъдат много сериозни дори при малко изпит от майката алкохол.

Полът, расата, теглото и скоростта на прием на алкохола имат голямо значение за това колко бързо ще се напием, как ще реагира тялото ни и каква ще бъде концентрацията на алкохол в кръвта ни. Значение имат и генетични фактори, които влияят на ензима, който организмът ни е способен да произвежда.

източник: news.bg

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *