Партньор на Проватон
 Надпреварата в живота

Надпреварата в живота

Сподели в

Идеята за конкуренция е толкова дълбоко засята в съзнанието на човека, че постоянно някой се състезава за нещо. В древността надпреварата е била ключова за оцеляването. Така сякаш е и до днес. Хората се състезават на работното място с колегите – кой ще получи повишението. Състезават се у дома – кой да е главата на семейството. Жените – с жените, коя има по-красиви дрехи, а мъжете – кой по-голяма кола. Непрекъсната надпревара.

Резултат с изображение за compete women beautiful

Животът е безспирно състезание. Хората чувстват конкуренция от тези, които имат подобна на тяхната цел. А кои са основните цели, за които най-често се конкурират хората – пари, сила и престиж. Всеки иска тези три неща. (някои повече, други по-малко) И точно тази конкуренция предизвиква злоба, завист, разрушава отношения – семейни, приятелски, любовни дори.
Дали има начин да избягаме от това? Да се освободим от тази тежест, да сме вечно на първо място – на работа, вкъщи, в обществото? Психологията казва “Лечението може да бъде извлечено от причината”. Въпросът е колко от вас осъзнават, че буквално драпат за едно стъпало над другия?

Резултат с изображение за competeА знаете ли, че непрестанното конкуриране ще ви накара да загубите самоличността си? И нещо повече, дори достойнството. Не е ли по-добре да се фокусираме върху това, което допринасяме, всместо това дали се справяме по-добре от някой друг? Дали пък състезанието, което води човек, не е срещу самия него и нереализирания му потенциал?

Свързано изображение
Има достатъчно възможности на света, за всички. Друг е въпроса, че много хора избират да не ги използват. Ако искате да сте най-добри в нещо – създайте го! Създайте себе си! Една индивидуална личност, със свои мечти, разбирания, стил и поведение. Ако ще се състезавате с някого, направете го със самия себе си. Отминете с усмивка всеки, който се опитва да ви подмами да се състезавате. Вие сте човека, който решава, какво има значение за вас. Непрестанната конкуренция за щяло и нещяло е разрушителна!

По някакъв странен начин, тази надпревара буди активност и в “най-заспалия” човек. Създава усещането за живот и удовлетвореност. Какво става обаче, когато изгубиш състезанието?
А вие с кого се състезавате?

 

Ка́трин Арейби

 

 

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *