Партньор на Проватон
 До 9 години всички училища във Варна минават на едносменен режим

До 9 години всички училища във Варна минават на едносменен режим

Сподели в

Всички училища във Варна трябва да преминат на едносменен режим на обучение до 9 години, обяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Той коментира, че е говорил по темата с кмета на общината Иван Портних, който го е уверил, че подобен срок е реалистичен. В момента в морската столица има общо 29 учебни заведения, които са на двусменен режим. „Преминаването на едносменен режим е важно. То осигурява по-добра образователна среда, както и възможност за целодневна организация“, заяви министър Вълчев.

Преди две години беше регламентиран срок до 2021 г., в който във всички общини у нас трябва да минат на едносменен режим, но образователният министър беше категоричен, че това не е реалистично. „Ще изготвим индивидуални програми с диференцирани срокове в зависимост от общината. Има няколко мерки, които ще помогнат за преминаване изцяло на едносменен режим. Това ще стане с намаляване на приема на ученици, а за някои училища с дострояване на сградата или с реорганизация на мрежата. В големите градове има училища, които са заети на половина и други, в които учат на две смени. Ще стане и с построяването на нови училища“, каза още министър Вълчев.

Общо в 74 български общини има учебни заведения с двусменен режим, но в половината от тях се касае само за едно училище и една сграда, където проблема е по-лесно разрешим. По думите на министър Вълчев най-тежко е положението в София, където има 111 училища на двусменен режим. В Бургас те са 30, а в Пловдив – 25.

източник: moreto.net

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *