Партньор на Проватон
 Нови перспективи и оптимизъм за сътрудничество между ТУ – Варна и академичните среди в Китай

Нови перспективи и оптимизъм за сътрудничество между ТУ – Варна и академичните среди в Китай

Сподели в

Новоназначеният началник на отдел „Образование“ в посолството на Китай в София – д-р Мао, посети Технически университет – Варна и обсъди с ректора и академичното ръководство ключови въпроси, свързани с обмена на студенти и преподаватели и с научното сътрудничество между двете държави.

Китайският дипломат е възпитаник на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и впечатли с отличното владеене на български език и познанията си за нашата култура. Липсата на езикова бариера е още едно голямо предимство и ще улесни изключително много активното и с реални резултати сътрудничество между българската и китайската академична общност.

Още тази първа среща протече изключително делово и беше обменена важна информация. Академичното ръководство представи университета, а д-р Мао отговори подробно на редица въпроси, относно системата на финансиране на обучението в чужбина чрез Министерството на образованието на Китайската народна република, ангажиментите на консулската служба и на отдел „Образование“ в посолството в София.

Гостът сподели намерението в своя мандат да съдейства максимално за информиране на китайските студенти за възможностите в България, за подкрепа при осъществяване на контакти с университети в Китай и като цяло – за създаване на добри практики за сътрудничество и улесняване обмена на студенти и преподаватели.

Д-р Мао оцени като изключително перспективно обучението на английски език, с което Технически университет – Варна е потенциално много привлекателен за студенти от Китай, защото могат веднага да започнат бакалавърската или магистърската си програма без предварителна година за езикова подготовка. От инженерните професионални направления, към които китайските младежи биха проявили може би най-силен интерес, гостът открои машиностроенето, корабостроенето и индустриалния дизайн.

Д-р Мао отправи и предварителна покана към ръководството на ТУ – Варна за участие във форум през месец октомври т.г. в София, за който се очаква делегация от представители на повече от 60 водещи университета от Китай. Събитието ще даде възможност при взаимен интерес още през учебната 2018/19 година да се реализират и първите двустранни партньорства. От друга страна предстои ТУ – Варна да финализира проект, чрез който научен и образователен обмен ще може да се реализира и с държави от Азия, т.е. извън основния обхват на програмата „Еразъм+“.

Това допълнително ще отвори нови възможности за сътрудничество с Китай. Ректорът на ТУ – Варна, проф. Росен Василев, подчерта даденостите на морската ни столица като привлекателен за младите хора университетски център с шест висши училища, няколко колежа, много добро взаимодействие между академичните среди и, разбира се, отлично съчетание от природни дадености, море и съвременна инфраструктура и развлечения.

В знак на уважение на госта беше връчен възпоменателен плакет по случай 55-та годишнина от основаването на ТУ – Варна, а от своя страна д-р Мао подари на ректора висококачествена селекция чай – символ на китайската култура.

След срещата с ръководството на ТУ – Варна д-р Мао разгледа тренажорния комплекс в Морския квалификационен център и първия в страната учебен електроенергиен диспечерски център към катедра „Елекстроснабдяване и електрообзавеждане“ и лабораториите за обучение по специалност „Електроснабдяване и електрообзавеждане на кораба“. Визитата на китайския дипломат във Варна продължи с посещение в УМБАЛ „Света Марина“ към МУ – Варна и участие в научен форум, организиран от ВСУ „Ч. Храбър“.

източник: novavarna.net

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *