Партньор на Проватон
 Как да надвиеш възпалението

Как да надвиеш възпалението

Сподели в

Когато става въпрос за риск от заболяване, винаги има рискови фактори, които можем да променим и такива, които не можем. За наше огромно щастие, един от факторите за различни видове възпаления, който можем да променим е именно храната, която приемаме. Много често се оказва, че лишаваме организма си от важни съставки, които го правят по-силен в борбата срещу възпаленията. Или пък го товарим с прекалено много такива, които стават причина за възпаление и правят организма ни по-податлив на такива.

Предлагам ви 10 съвета, как да подобрите и подсилите организма си, така, че всяка бактерийка и възпаление да се страхуват да му се опълчат!

1. Теглото
Тези, които попадат в категорията “наднормено тегло” или “затлъстели”, са с по-високи нива на възпаление и са изложени на по-висок риск за много от свързаните с тях заболявания.
Затова, обърнете внимание на килограмите си. Постарайте се да постигнете здравословно тегло.
2. Калории
Изследвания и проучвания вече са доказали, че тези, които консумират по-нискокалорични храни, живеят по-дълго и имат забележително по-малко заболявания. Причината за това е, че ядейки храни с по-малко калории, хроничното възпаление намалява.
Разбира се, рязкото намаляване на калории, може да доведе до опасност за здравето. В книгата си с проучвания за дълголетието, Д-р Валтер Лонго препоръчва намаляване на прости захари и протеини. В замяна той предлага – сложни въглехидрати и здравословни мазнини.
3. Захар
Всички знаем добавените захари в храните. И всички знаем, че не ни правят добра услуга щом става въпрос за здравето.
Опитайте се да отстраните такива храни, поне за една седмица. Купувайки си храна, четете етикета и не купувайте такава, в каквато има думата захар.
4. Въглехидрати
Консумирайте храни като нахут, леща, боб, пълнозърнест хляб, ориз. Т.е. консумирайте сложни въглехидрати. Изключете простите въглехидрати като захар и нишестени зеленчуци.
Сложните въглехидрати стават на глюкоза в тялото и се използват за енергия от тялото и мозъка, за да функционират правилно.
Храните богати на сложни въглехидрати ни доставят полезни витамини и минерали.
5. Мазнини
Фокусирайте се върху здравословните мазнини. Използвайте зехтин в готвенето и салатите, яжте ядки всеки ден, риба. Ограничете растителните масла – совеи, царичвни.
6. Риба
Препоръчват се максимум по 2-3 порции на седмица, риба или морски дарове – сьомга, аншоа, сардина, треска, водорасли, пъстърва, миди и скариди. Те имат високо съдържание на омега 3 и доказано се консумират от много популации с дълъг живот.
7. Вегетарианство
Изследвания показват, че храненията с високо съдържание на животински протение, водят до възпаления. Освен това съществуват доказателства, че вегетарианците са с по-ниски нива на възпаление и са намалили сърдечните заболявания.
Лично според мен, месото не трябва да се изключва от храните, които консумираме. Но е добре да се правят почивки от време на време, от него.
8. Плодове и зеленчуци
Плодовете и зеленчуците са с високо съдържание на антиоксиданти, витамни и минерали.
9. Алкохол
На всички е известно, че алкохолът увеличава възпаленията. Освен това, като се замислим за добавената захар, която се съдържа, се връщаме към точка 3.
Червеното вино, например, е безопадна и вкусна напитка, но само, когато се консумира умерено.
10. Движение
Спортът е здраве!

Ка́трин Арейби

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *