Партньор на Проватон
 Срязаха лентата на ключов булевард в “Аспарухово”, стартира работата по друг

Срязаха лентата на ключов булевард в “Аспарухово”, стартира работата по друг

Сподели в

5 милиона и половина ще струва ремонта на участъка от “Мара Тасева”, ще приключи до осем месеца  

С официална церемония първа копка днес във Варна беше даден старт на реконструкцията на нов участък от уличната мрежа в квартал “Аспарухово”. Той ще се изпълнява по втората фаза на проекта за интегриран градски транспорт, финансиран в рамките на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г.

В 14 часа беше обявено началото и на строително-монтажните работи по бул. „Народни будители“ в квартал „Аспарухово“. Там предстои ремонт на участъка от ул. „Мара Тасева“ до ул. „Нарва“ и от ул. „Св. св. Кирил и Методий“ до ул. „Мара Тасева“. Проектът е на стойност 5 млн и 500 хиляди лева и ще продължи около осем месеца, съобщи ръководителят на втората фаза на проекта за Интегриран градски транспорт Бистра Димова:

Церемонията бе отложена от вчера за днес заради вчерашния ден на национален траур.

Час по-късно в същия квартал беше открит и ремонтираният участък от бул. „Първи май“ между ул. „Мара Тасева“ и кръстовището за кв. „Галата“. Той започна през януари тази година и освен полагане на нова пътна настилка включваше подмяна на подземна инфраструктура, изграждане на тротоари, джобове за автобусни спирки, оформяне на места за паркиране, поставяне на пътни знаци и др. Дължината на ремонтираният участък е 1300 метра, а стойността му е 4,6 млн. лв. с ДДС.

По проекта се предвиждаше подмяна на подземната инфраструктура, основен ремонт на пътната настилка чрез полагане на нов износващ слой на асфалтовата настилка, изграждане на нови бордюри и тротоари, вертикална пътна сигнализация с пътни знаци и пътна маркировка и изграждане на джобове за спирките на градския транспорт. По северното платно са изградени и ленти за надлъжно паркиране.

Досега около 15 000 кв. м. от уличната настилка е новоизградена или рехабилитирана по ул. „Мара Тасева”, двете пътни платна са разширени, изградени са нови тротоари, както и 68 места за паркиране, от които 14 за хора с увреждания. Оформено бе ново кръгово кръстовище на бул. „Първи май” с бул. „Народни будители”, с необходимите зони за престрояване с цел да се осигури безопасността на движението. Изградена е дъждовна канализация, осигуряваща оттичане на повърхностните води от ул. „Мара Тасева” в канала море – езеро. В целия участък са монтирани нови осветителни тела. Изместени са стълбовете и контактната тролейбусна мрежа – заради разширяването на улицата, изградена е около 1 км велоалея.

Изцяло приключена е и реконструкцията на уличната мрежа по бул. „Първи май”- участъкът е асфалтиран, подменени са бордюри и тротоарни плочки, реконструирана е ВиК мрежата, подменено е уличното осветлението, пътната маркировка и оградата на Аспаруховия парк. Факт е и първата във Варна пешеходна пасарелка, която е с дължина от 84 метра- със стълбища и асансьори за хора с увреждания и майки с детски колички. Пасарелката е оборудвана с подово отопление, с цел предпазване от обледяване и опазване здравето на пешеходците в студените зимни дни. Освен уличната инфраструктура проектите предвиждаха и благоустрояване на прилежащите пространства. Затова бяха изградени комбинирано спортно игрище, кът за отдих и две детски площадки със зона за фитнес на открито. Засадени са 81 дървета, 1120 броя храсти, цветя и райграс.

С изпълнението на мерките по отношение на градския транспорт на Варна, се цели той да стане още по-ефективен, бърз и екологичен, с по-малко потребление на енергия, и да се подобрят възможностите за алтернативни форми на придвижване в градски условия. Общината ще затвори цикъла, като планира и рехабилитация на улици, пешеходни подлези, пешеходни светофари, достъпност, велоалеи и др., регулиране на трафика, включително. по линиите на масовия обществен градски транспорт.

източник: novavarna.net

 

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *